Uredništvo Revije Kapital
Uredništvo Revije Kapital
Objavljeno 23. 5. 2022

Cosylab

image placeholder

Cosylab_logo.jpg

Podjetje, ki prispeva k znanstvenim dosežkom, zdravljenju raka in razvoju čiste fuzijske energije

 

Cosylab je globalno tehnološko podjetje, ki je v dvajsetih letih postalo vodilni svetovni ponudnik programskih rešitev za najbolj zapletene sisteme našega planeta, kot so pospeševalniki delcev, veliki teleskopi, fuzijski reaktorji, inovativne medicinske naprave in sistemi za zdravljenje raka. Cosylabova tehnologija pomaga znanstvenim in drugim organizacijam, da pridejo do novih odkritij, ponudijo najsodobnejše načine zdravljenja raka in inovacije na področju zdravstvenega varstva ter prinesejo čisto fuzijsko energijo na prihodnji energetski trg. 

Njihova zgodba se je začela leta 1996, ko je dr. Mark Pleško, doktor fizike jedra in osnovnih delcev, na Institutu Jožef Stefan zbral skupino študentov za razvoj kontrolnega sistema za jedrski pospeševalnik v Nemčiji, leta 2001 pa so se z ustanovitvijo podjetja Cosylab podali na samostojno podjetniško pot. Dr. Pleško je mladim sodelavcem ponudil solastništvo, redno službo, pravično deljenje denarja, ki ga zaslužijo s projekti, in dobro atmosfero, ki so jo poznali že od prej. 

V podjetju danes deluje več kot tristo visoko usposobljenih inženirjev in drugih strokovnjakov, ki s sedeža podjetja v Sloveniji in iz hčerinskih družb po Evropi, Severni Ameriki in Aziji sodelujejo pri večletnih projektih, v katere so vključeni strokovnjaki z vsega sveta. 

V Cosylabu so znani predvsem po svojih tehnoloških dosežkih, obenem pa tudi po odlični organizacijski kulturi, ki jih povezuje v delovnem okolju in za katero so bili že večkrat nagrajeni.  Dobrim kadrom posvečajo veliko energije in časa, da jih privabijo. Želijo si, da bi se jim novi sodelavci pridružili zaradi njihovega načina dela, kot so zanimivi projekti, tehnični izzivi, sodelovanje s tujino in pa zlasti odprta kultura v podjetju, ki temelji na medsebojnem spoštovanji in jo je mogoče povzeti z motom razmišljaj drzno, delaj zavzeto, goji skromnost in uživaj življenje. Dr. Pleško kot poglavitni razlog za uspeh podjetja izpostavlja skrb za soljudi:

 

 "Če bi bilo treba kot razlog za uspeh Cosylaba poudariti eno stvar, bi bila to naša edinstvena in pristna skrb za ljudi, tako znotraj našega podjetja kot tudi do ljudi, ki jih poznamo po svetu." 

 

Cosylabovi strokovnjaki, med katerimi je več 30 doktorjev znanosti s področij STEM, organizacijam vseh vrst in velikosti pomagajo reševati zahtevne izzive, ki terjajo obsežno domensko znanje ter široko poznavanje razvoja kompleksnih programskih rešitev, kot so obsežni porazdeljeni kontrolni sistemi in programska oprema za medicino. So v vsakodnevnem stiku z najnaprednejšimi tehnologijami in sodelujejo pri pomembnih mednarodnih projektih, kot so fuzijski reaktor ITER, pospeševalniki CERN, FAIR in ESS, center ionske terapije in raziskav MedAustron, laser na proste elektrone XFEL, mreža radioteleskopov ALMA. Cosylabove rešitve uporabljajo največji proizvajalci medicinskih pripomočkov in centri za zdravljenje raka po vsem svetu, na primer Varian in Massachusetts General Hospital. 

Cosylab v zadnjih letih intenzivno širi svojo dejavnost na razvoj in podporo celovitega svežnja za medicinsko obsevalno terapijo. Paket izdelkov OncologyOne obsega programske izdelke in storitve za klasično radioterapijo in protonsko terapijo. Pravzaprav Cosylab že dobavlja storitve in izdelke veliki večini vseh prodajalcev radioterapevtskih naprav in raziskovalnih inštitutov, da bi čim več ljudem po svetu zagotovil boljše zdravljenje raka.

Cosylab je tudi eden od pobudnikov projekta ustanovitve slovenskega centra za zdravljenje raka s protonsko terapijo, pri katerem aktivno sodeluje. Projekt izhaja iz potrebe po zagotovitvi dobrobiti za bolnike, družbeno odgovornega napredka medicine, znanosti in gospodarstva ter vzdržnega razvoja družbe. Center bo omogočil najnaprednejše zdravljenje slovenskih in regijskih onkoloških bolnikov, dodatni razvoj onkološke stroke in delo vrhunskih strokovnjakov v Sloveniji, obenem pa predstavlja velik potencial za domače gospodarstvo in za nadaljnje raziskave, razvoj in napredek v znanosti. 

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.