Myhajlo Todurov
Myhajlo Todurov
Objavljeno 4. 4. 2024

Aleksander Vidovič: Acredia: Kreditno zavarovanje v sodobnem finančnem sistemu

image placeholder

KAPITAL: Lahko na kratko predstavite Acredio in glavne storitve, ki jih nudite? 

Aleksander Vidovič: Acredia je vodilno avstrijsko zavarovalno podjetje za trgovinsko kreditno zavarovanje, na slovenskem trgu je aktivno od leta 2013. Acredia varuje odprte terjatve tako doma kot v tujini, s skupno vrednostjo skoraj 33 milijard evrov. Je hčerinska družba Oesterreichische Kontrollbank AG in Allianz Trade, ki je svetovni vodja v trgovinskem kreditnem zavarovanju. V okviru Allianz Trade deluje Acredia kot središče za regijo jugovzhodne Evrope (SEE). 

 

KAPITAL: Kako bi opisali vlogo kreditnega zavarovanja v sodobnem finančnem sistemu? 

Aleksander Vidovič: Kreditno zavarovanje igra ključno vlogo v sodobnem finančnem sistemu z zmanjševanjem tveganj, povezanih z neplačili strank. To je še posebno pomembno glede na izzive, s katerimi se podjetja danes soočajo, kot so visoke cene surovin in energije, naraščajoče obrestne mere, inflacija, restriktivni kapitalski trg, počasna gospodarska rast in naraščajoče število poslovnih stečajev po Evropi. 

 

KAPITAL: Na kakšne načine prispeva kreditno zavarovanje k stabilnosti podjetij in trgov? 

Aleksander Vidovič: Zavarovalni del našega poslovanja je le vrh ledene gore, mi smo v srcu upravljavci tveganj. Svetujemo našim strankam o tveganjih, povezanih z dogovorom, da lahko sprejmejo boljše odločitve. Če veste, katera stranka je finančno stabilna, lahko v ta dogovor vložite več časa. Če veste, da obstaja tveganje, lahko dogovor strukturirate varneje. Na koncu dneva vam odpiramo nova vrata, da lahko poslujete brez ogrožanja vaše likvidnosti. 

 

slika intervju vidovič 2 - če bo zanimiva.jpg

KAPITAL: Kako upravljate tveganje neplačila in katere inovativne pristope uporabljate za zmanjšanje teh tveganj? 

Aleksander Vidovič: Acredia zagotavlja celovit pregled strank, spremlja plačilno vedenje 83 milijonov podjetij po svetu, analizira sektorska in državna tveganja ter ponuja posvetovanja o upravljanju tveganj za zagotovitev varnega poslovanja. Ta storitev omogoča podjetjem, da sprejemajo obveščene odločitve o tem, katere stranke so finančno stabilne in vredne naložbe, s čimer prispevajo k stabilnosti podjetij in trgov. 

 

KAPITAL: Kako tehnologija vpliva na vaše poslovanje in kako jo uporabljate za izboljšanje vaših storitev? 

Aleksander Vidovič: Digitalizacija je ključna za našo storitev. Vse naše stranke imajo dostop 24/7 do digitalne platforme, kjer lahko vidijo trenutno oceno svojih strank, dobijo podrobne informacije o podjetju in zahtevajo limite za posel. 

Lani smo veliko vlagali v prestrukturiranje naše celotne IT-infrastrukture, da bi zagotovili hitro digitalno storitev in brezhibne povezave. 

 

KAPITAL: Kako ocenjujete gospodarske razmere v Sloveniji in globalno ter kakšen vpliv imajo na povpraševanje po kreditnem zavarovanju? 

Aleksander Vidovič: Pred kratkim smo objavili naš novi atlas državnih tveganj. Na splošno so bile ocene tveganj za 21 gospodarstev izboljšane, kar predstavlja približno 19 odstotkov svetovnega BDP. Samo štiri ocene držav so bile znižane. Trend je popolnoma drugačen kot leta 2022, ko je bilo izboljšanih samo 8 ocen tveganj držav, medtem ko jih je bilo 17 znižanih. To pomeni, da se je svetovno gospodarstvo kljub agresivni zaostritvi denarne politike in nekaterim pomembnim globalnim šokom dokaj dobro obdržalo. 

V regiji CEE se nekatere države niso mogle izogniti recesiji, Slovenija pa se je izkazala za bolj odporno. Turizem je ohranil realne izvoze skoraj stabilne, medtem ko so realni uvozi strmoglavili, kar se odraža v šibki domači potrošnji in upadanju zalog. Za podjetja Slovenija ponuja močno okolje, vključno s poslovno prijaznim pravnim okvirom. Glede na okoljsko vzdržnost država dosega manj ugodne rezultate zaradi nizke ravni proizvodnje obnovljive električne energije, zmerne stopnje recikliranja in visoke ranljivosti za podnebne spremembe. Za naprej napovedujemo letno realno rast BDP v višini +2,5 odstotka za leti 2024 in 2025. 

 

KAPITAL: Prisotni ste tudi na slovenskem trgu. Kakšne so vaše strateške usmeritve za prihodnost in kako načrtujete ostati konkurenčni na trgu? 

Aleksander Vidovič: V Sloveniji vidimo veliko potenciala. Medtem ko je trgovinsko kreditno zavarovanje standardno orodje za upravljanje tveganj v zahodni Evropi, slovenska podjetja še vedno poslujejo nezavarovano. Podjetjem želimo pokazati prednosti, ki jih nudi trgovinsko kreditno zavarovanje, kako ga lahko uporabljajo za rast svojega poslovanja in iskanje novih strank. Za zagotovitev celovite storitve našim strankam smo na začetku tega leta začeli lastno storitev izterjave dolgov za regijo SEE. 

 

KAPITAL: Omenili ste, da boste marca v Mariboru soorganizirali dogodek Zdrave finance podjetja, namenjen podjetnikom. Nam lahko poveste več o tem? 

Aleksander Vidovič: Mnoga podjetja se ne zavedajo prednosti, ki jih prinaša kombinacija faktoringa in trgovinskega kreditnega zavarovanja. Na tem dogodku želimo podjetjem pokazati, kako lahko od tega profitirajo. Z združitvijo faktoringa in trgovinskega kreditnega zavarovanja je tveganje za faktoring partnerja veliko nižje in podjetja imajo koristi zaradi boljših pogojev. In v primeru neplačila, namesto da bi morali vrniti svojemu faktoring partnerju, krije izgubo trgovinsko kreditno zavarovanje. Poleg tega so stroški za to kombinacijo nižji kot pri dajanju popusta stranki za predplačilo. Win-win-win za vse. 

 

KAPITAL: Kakšen nasvet bi dali podjetjem, ki razmišljajo o sklenitvi kreditnega zavarovanja? 

Aleksander Vidovič: Ne čakajte, da bo prepozno in da vaša stranka ne bo plačala vašega računa. Samo razmislite o tem preprostem primeru: če vaša stranka ne plača računa za 5000 evrov, bi potrebovali nova naročila za 16.667 evrov, samo da bi nadoknadili izgubo (ob predpostavki, da je dobičkonosna marža 3 odstotke). Naše storitve lahko prilagodite svojim potrebam, zavarujete lahko na primer vse svoje stranke po svetu ali samo enega kupca ali samo projekt.  

 

 

 

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.