Srečko Pirtovšek
Srečko Pirtovšek
Objavljeno 18. 10. 2022

Ameriko imamo doma!

image placeholder

In res je škoda, da se tega ne zavedamo in velikokrat pričakujemo nemogoče, kot recimo, da bi s plačilom trideset evrov dodatnega zavarovanja vsi imeli optimalno zdravstveno varstvo, predvsem pa brez daljših čakalnih dob. Ob celo podaljševanju čakalnih vrst je tako nekoliko bizarno slišati napovedi zdravnikov za stavko. Zahtevajo samo višje plače, niti slučajno pa ne razmišljajo o tem, da bi morda postavili zahtevo za višje plače, sami pa bi se obvezali za skrajšanje čakalnih vrst. 

Tako pa bo očitno njihov slogan višje plače za /še/ daljše čakalne vrste. Seveda pa ne moremo pričakovati /ali pa?/ da bodo zdravniki sami sebe obremenjevali, red mora narediti minister za zdravje, torej bi bil njegov slogan višje plače da, a le pod pogojem krajših čakalnih vrst! Sicer pa ima država očitno toliko denarja, kot ga še ni imela. Krepko je povečala proračun z »načrtovanim« minusom konec leta več kot 3 milijarde evrov. Si predstavljate podjetje, ki bi ob milijonski izgubi ponosno zapisalo, da so naredili rebalans in bo izguba še izdatno večja. Čuden je ta svet.

Očitno pa nas nič več ne more presenetiti na drugih področjih. Z vsakim svežnjem novih sankcij /Evropska unija je pri osmem svežnju/ vse bolj »nastrada« Evropska unija, drugi pa na račun vojne bolj ali manj /odlično/ služijo. ZDA, arabske države, pa tudi vsi drugi, ki imajo nafto ali plin, nimajo nobenega interesa, da se vojna konča. Manj prodajo, pa veliko več zaslužijo. Slovenska strategija – prodati vse, kar lahko – pa je očitno prisotna tudi pri oskrbi s plinom. Smo verjetno edina država, ki je povsem odvisna od skladišč v tujini. Tako trepetamo, kaj bodo naredili Avstrijci in Italijani, če bo res nastopila kriza, in milostno prosimo Hrvate, naj nam pomagajo. Verjetno je tudi našemu ministru jasno, da bodo ob kriznih časih najprej poskrbeli za sebe - in koga takrat še brigajo pogodbe. 

Zna pa naš minister ogreti s povsem nepotrebnimi izjavami in sejanjem dvomov o preskrbi in možnem zaprtju žičničarjev. Morda bi se lahko kaj naučil od italijanskega kolega, ki je javnost pomiril, da ima Italija dovolj plina za celotno zimo. Medtem Ukrajinci znova zasedajo izgubljena ozemlja, nekateri zlobno namigujejo, da tudi zato, ker smo jim poslali več kot 50 let stare tanke. So pa res čudni časi. Bolj ko bo Evropska unija pomagala z orožjem zmagovati Ukrajini, bolj nas mora skrbeti. 

Že zdavnaj je jasno, da Putin te vojne ne more in ne sme izgubiti, skrajnih ukrepov pa si zagotovo nihče ne želi. Tako lahko samo upamo, da bodo ZDA čim prej ocenile, da so z vojno dovolj zaslužile in da je čas, da se z Rusijo vendarle dogovorijo za premirje v Ukrajini. Saj si verjetno nihče ne dela utvar, da lahko o tem odločajo Ukrajinci. Pa še ena želja za konec. Če nam Rusi ne želijo dobaviti plina, naj obdržijo tudi rusko zimo! 

P. S. In ker se svet vrsti naprej, vas vabimo, da se nam pridružite na SLOVENSKEM DNEVU v Istanbulu 26. oktobra. Zagotovo boste našli zanimive partnerje za sodelovanje, tudi z našo pomočjo!

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številki REVIJE KAPITAL v letu 2023 in 2024 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.