Myhajlo Todurov
Myhajlo Todurov
Objavljeno 20. 11. 2023

Borzni pregled: Pozitiven teden tako na borznih, kot tudi na kripto trgih

image placeholder

Rast je bilo opaziti v vseh segmentih trga. Tudi indeksi podjetij z nizko tržno kapitalizacijo so beležili nadpovprečno uspešnost. V novembru je indeks S&P 500 narasel za 7,6%, medtem ko je Dow zabeležil 5,7% rast. Nasdaq je poskočil za 9,9%.

Pomembni dejavniki na trgu so bili makroekonomski podatki, ki so prevzeli osrednjo vlogo po zaključku sezone objav poslovnih rezultatov za tretje četrtletje. Rezultati trgovcev na drobno so ponudili vpogled v razpoloženje potrošnikov, pri čemer so delnice Targeta po preseganju pričakovanj dobička skočile za skoraj 18%. Tudi delnice Walmartovega tekmeca so porasle, dosegle rekordno visoke vrednosti, a nato padle za več kot 8%.

Inflacija je pozitivno presenetila z nižjimi vrednostmi. Poročilo Ministrstva za delo v ZDA je pokazalo, da so se potrošniške cene v oktobru ustalile, kar je bilo deloma posledica padca cen energentov. Jedrne cene so narasle za 0,2%, kar je najpočasnejša letna rast v dveh letih.

Tudi v Evropi so delniški trgi beležili rast, indeks STOXX Europe 600 je zrasel za 2,82%. Zahtevane donosnosti evropskih državnih obveznice so se znižale zaradi upočasnjevanja inflacije. Predsednica ECB Christine Lagarde je nakazala, da bi obrestne mere lahko ostale visoke še nekaj časa, se pa ne pričakuje nadaljnjih dvigov. Trgi računajo, da bomo prvemu znižanju priča že maja prihodnje leto.

Kriptotrgi so v preteklem tednu prav tako beležili rast. Cena Bitcoina je letos zrasla za 120%, številni analitiki pa pričakujejo nadaljnjo rast. Pričakovanja so usmerjena v odobritev enega ali več borzno trgovanih kripto skladov s strani SEC in halving Bitcoina, do katerega bo prišlo v prvi polovici prihodnjega leta. Rast kriptovalut trenutno podpirajo dobri makroekonomski kazalci iz ZDA, ki nakazujejo na odpornost ameriškega gospodarstva, istočasno pa so trgi mnenja, da Federal Reserve ne bo več višal obrestnih mer; še več, v prihodnjem letu se pričakuje znižanje ključne obrestne mere v ZDA skupaj za kar 100 bazičnih točk.

SEC znova prestavil odločitev glede kripto ETF

Ameriški regulator (SEC) je pretekli teden znova zamaknil odločitev o odobritvah Bitcoin ETF podjetij Franklin Templeton in Global X. Roki, ki so bili določeni za odločitev o Franklin Templetonu in Global X, so bili prestavljeni v začetek leta 2024. Ta zamik je bil pričakovan. Kot pravijo poznavalci, lahko v kratkem pričakujemo še več vloženih prošenj za odobritev ETF-ov iz strani drugih investicijskih bank.

 

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.