Myhajlo Todurov
Myhajlo Todurov
Objavljeno 1. 12. 2023

Cene nafte bi lahko leta 2024 presegale 100 dolarjev za sod.

image placeholder

Kljub temu, da naftni kartel v četrtek ni formalno podprl zmanjšanja proizvodnje, so posamezne države naznanile svoje prostovoljne ukrepe, skupaj obljubljajoč zmanjšanje za 2,2 milijona sodov na dan v prvem četrtletju leta 2024.

Pomemben prispevek k tem zmanjšanjem prihaja od Savdske Arabije, največjega člana OPEC-a. Ta država se je zavezala, da bo nadaljevala s svojim zmanjšanjem proizvodnje, ki znaša milijon sodov na dan, in sicer vse do konca prvega četrtletja 2024. Rusija se je prav tako zavezala k zmanjšanju svoje dobave, in sicer za 300.000 sodov nafte in 200.000 sodov naftnih proizvodov na dan v istem časovnem obdobju.

Dodatna zmanjšanja so napovedali tudi Irak, Združeni arabski emirati, Kuvajt, Kazahstan, Alžirija in Oman, s čimer so skupno zmanjšanje pripeljali do pomembne številke.

Bill Perkins, izvršni direktor in glavni trgovec pri Skylar Capital Management, je v pogovoru za CNBC izpostavil pomen skladnosti pri izvajanju teh ukrepov. Poudaril je, da ne gre samo za Savdsko Arabijo, temveč je potrebna skladnost vseh članic OPEC-a. Perkins je opozoril tudi na skepticizem trga do napovedanih zmanjšanj, saj so bile te objavljene na netradicionalen način, kar je povzročilo zmedo med trgovci.

Strateg UBS Giovanni Staunovo je v svoji opombi izpostavil, da bodo ob izpolnitvi obljubljenih rezov cene surove nafte narasle. Po koncu obdobja zmanjšanja proizvodnje bo do ponovne normalizacije proizvodnje prišlo postopoma, kar bo po njegovem mnenju pomagalo ohranjati primanjkljaj na trgu nafte v prvi polovici leta 2024.

Poleg tega Goldman Sachs predvideva višje cene in spremlja, kako se člani OPEC+ držijo svojih obljubljenih rezov. Banka ocenjuje, da bo cena nafte Brent v decembru 2024 višja za približno 4 dolarje na sod v primerjavi s prejšnjimi predvidevanji OPEC+.

Na svetovnih trgih so se terminske pogodbe za nafto Brent in ameriško nafto West Texas Intermediate v petek rahlo znižale, kar odraža previdnost trgovcev v pričakovanju nadaljnjega razvoja dogodkov.

Ta dinamika na naftnih trgih kaže, kako natančno trgi spremljajo vsako gibanje v naftni industriji in kako so občutljivi na politične in gospodarske dejavnike, ki vplivajo na globalno energetsko krajino.

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.