Uredništvo Revije Kapital
Uredništvo Revije Kapital
Objavljeno 5. 4. 2023

Dr. Aubrey Paris - politična svetovalka za spol, podnebne spremembe in inovacije

image placeholder

Dr. Aubrey Paris - politična svetovalka za spol, podnebne spremembe in inovacije v uradu sekretarjata za globalna ženska vprašanja (S/GWI) na ministrstvu za zunanje zadeve ZDA

V mariborski Tovarni podjemov je bil 15. februarja prvi letošnji meetup mariborske tehnološke skupnosti. Gostili so dr. Aubrey Paris, svetovalko za inovacije, podnebne spremembe in spol na ameriškem ministrstvu za zunanje zadeve.

Ženske v tehnologiji imajo pomembno vlogo. So nepogrešljive pri promoviranju raznolikosti, zapolnjevanju vrzeli v znanjih in kompetencah ter spodbujanju gospodarskega razvoja. Njihove edinstvene perspektive in ideje pomagajo izboljšati splošno kakovost izdelkov in storitev, hkrati pa povečevanje raznolikosti v tehnološki industriji lahko pomaga zapolniti vrzeli v znanjih in kompetencah. Obenem so raziskave pokazale, da imajo podjetja z večjo pestrostjo zaposlitvene strukture tudi tendenco za boljše poslovne rezultate.

Dr. Aubrey Paris je politična svetovalka za spol, podnebne spremembe in inovacije v uradu sekretariata za globalna ženska vprašanja (S/GWI) na ministrstvu za zunanje zadeve ZDA, kjer vodi prizadevanja politike in javne diplomacije v zvezi s povezavo med spoloma in spremembami podnebja. Kot del svojega portfelja je sprožila pobudo Innovation Station, da bi povečala vpliv inovatork in deklet, ki razvijajo prevedljive rešitve za izzive, povezane s podnebjem, hkrati pa vzpostavljajo podnacionalne povezave med domačimi in mednarodnimi skupnostmi. Pobuda vključuje razvoj mednarodne mreže, serije virtualnih dogodkov, četrtletno glasilo in tedenski podcast.

 

Dr. Aubrey smo zastavili nekaj vprašanj.

 

KAPITAL: Zakaj menite, da so ženske nepogrešljive pri spodbujanju raznolikosti, zapolnjevanju vrzeli v znanju in kompetencah, predvsem pri odločanju o podnebnih ukrepih?

 

Dr. Aubrey Paris: Ženske in dekleta so se izkazale za ene naših najbolj ustvarjalnih inovatork v boju proti podnebnim izzivom. V mnogih skupnostih so ženske in dekleta zaradi obveznosti vsak dan v tesnem stiku z okoljem, zato so med prvimi, ki prepoznajo podnebne vplive (ali degradacijo okolja). Poleg tega je zaradi njihovih odnosov s svojimi družinami in skupnostmi večja verjetnost, da bodo razumele, kakšne vrste podnebnih rešitev bo sprejela in izvajala njihova skupnost, kar bo imelo za posledico učinkovitejše rešitve (tehnološke, programske itd.).

 

 

KAPITAL: Kakšen je položaj žensk v podjetništvu, povezanem s podnebjem?

Dr. Aubrey Paris: Kljub številnim izzivom, ki jih predstavlja podnebna kriza, prehodi na bolj trajnostne prakse med sektorji (in razvoj novih industrij v zelenem in modrem gospodarstvu) predstavljajo priložnosti za ekonomsko opolnomočenje tudi za ženske. Inovacije in podjetništvo, povezani s podnebjem, lahko pripomorejo k izboljšanju ekonomske varnosti žensk, vendar bodo ženske in dekleta morale imeti dostop do potrebnih virov (izobraževanje, usposabljanje, mentorstvo, finance itd.) za sodelovanje in vodenje na teh področjih. Ženske so prevečkrat zastopane v številnih sektorjih, ki so neposredno odvisni od vpliva podnebnih sprememb, kot so kmetijstvo, ribištvo, turizem in oblačilna industrija. Sicer pa ženske po vsem svetu že vodijo razvoj inovativnih strategij za izboljšanje trajnosti teh in drugih sektorjev. V uradu sekretarja za globalna vprašanja žensk pri State Departmentu pomagamo graditi mreže za te ženske in krepiti njihov vpliv preko naše pobude Innovation Station.

 

KAPITAL: Kakšna so vaša življenjska pričakovanja?

Dr. Aubrey Paris: Z osebnega vidika upam, da bom lahko  svet zapustila vsaj malo boljši, kot je bil svet, v katerega sem se rodila, zlasti za ženske, dekleta in marginalizirane skupnosti, ki trpijo zaradi nesorazmernih vplivov številnih globalnih izzivov (kot so na primer podnebne spremembe). Kot znanstvenica sem na lastni koži izkusila številne sistemske ovire za ženske in dekleta pri iskanju in ustvarjanju kariere, povezane z inovacijami. Te izkušnje so spodbudile moje trenutno delo, ki temelji na povezavi med spoloma in podnebnimi spremembami na State Departmentu.

 

KAPITAL: Kakšen nasvet bi dali dekletom/ženskam, ki se odpravljajo na poklicno pot?

Dr. Aubrey Paris:  Priporočam jim, da se potrudijo in da ne zaničujejo svojih veščin, vključno s tistimi, ki so jih razvile zunaj poklicnih ali izobraževalnih okolij. Vsi osebni projekti in življenjske izkušnje zagotavljajo bogastvo znanja in prenosljivih veščin, ki jih je mogoče uporabiti v novih poklicih. Ženske in dekleta pa pogosto prehitro verjamejo, da s svojimi izkušnjami niso dovolj kvalificirane za nova delovna mesta ali priložnosti. Usposobljeni smo za več, kot si mislimo, da smo!

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številki REVIJE KAPITAL v letu 2023 in 2024 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.