Myhajlo Todurov
Myhajlo Todurov
Objavljeno 11. 1. 2024

Ig Nobel nagrade: Praznik znanstvenega humorja in inovativnosti

image placeholder

Vsako leto Ig Nobel nagrade osvetlijo nenavadne, a pomembne znanstvene dosežke, ki morda na prvi pogled delujejo smešno, vendar skrivajo globlji pomen. Ustanovljene leta 1991 kot humorna parodija na Nobelove nagrade, Ig Nobel nagrade praznujejo iznajdljivost in inovativnost v znanstveni skupnosti. Leto 2023 ni bilo nobena izjema, saj so nagrade zajemale širok spekter edinstvenih raziskav.

Eden izmed najbolj osupljivih projektov leta 2023, ki je prejel nagrado na področju mehanskega inženiringa, je vključeval "oživljanje" mrtvih pajkov in njihovo preobrazbo v robotske prijemalke. Ta inovacija, imenovana "nekrobotika", odpira nova vrata v svetu mehke robotike in spodbuja razmišljanje o trajnostni uporabi naravnih virov.

V medicinski kategoriji so raziskovalci s pomočjo trupel ugotavljali, ali je število dlak v obeh nosnicah enako. Ta nenavadna, a pomembna raziskava prinaša nove vpoglede v razumevanje človeške anatomije, zlasti v kontekstu stanj, kot je alopecija areata.

Jan Zalasiewicz je prejela Ig Nobel nagrado v kemiji in geologiji za razlago, zakaj mnogi znanstveniki ližejo skale. Ta praksa, ki se zdi nenavadna, je ključna za določanje lastnosti mineralov in fosilov, ki jih je težko prepoznati na suhi površini.

V kategoriji prehrane so Homei Miyashita in Hiromi Nakamura prejela nagrado za raziskovanje, kako elektrificirane palčke in slamice spreminjajo okus hrane. Ta študija odpira nova vprašanja o tem, kako električna stimulacija vpliva na našo izkušnjo okušanja.

Raziskava o vplivu dolgočasja učiteljev in študentov na učni proces je prejela nagrado v izobraževalni kategoriji, kar poudarja pomembnost motivacije in zavzetosti v izobraževanju.

V psihološki kategoriji so Stanley Milgram in sodelavci prejeli nagrado za eksperimente na mestnih ulicah, ki so raziskovali, kako množica vpliva na vedenje posameznikov.

Na področju fizike so Bieito Fernández Castro in njegova ekipa prejeli nagrado za raziskavo vpliva spolne aktivnosti inčunov na mešanje oceanske vode. Ta študija poudarja zapletenost naravnih ekosistemov in njihov vpliv na globalno okolje.

Ig Nobel nagrade vsako leto presenetijo in navdušijo z odprtostjo do nenavadnih in inovativnih idej, ki premikajo meje znanosti. S tem pristopom ne samo da slavijo radovednost in iznajdljivost, ampak tudi spodbujajo širšo javnost k razmišljanju o znanosti na zabaven in dostopen način.

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.