Uredništvo Revije Kapital
Uredništvo Revije Kapital
Objavljeno 10. 2. 2024

Je prihodnost našega bivanja v lesu?

image placeholder

Podnebne spremembe močno vplivajo na skoraj vsa področja našega življenja. V preteklem letu smo lahko v Sloveniji ob poplavah nemočno opazovali, kako lahko vremenske katastrofe kruto posežejo v naše bivanje, kar kaže na to, da bo potrebno korenito spremeniti naš način bivanja in temu slediti tudi pri gradnji hiš.

 

Načini gradnje in arhitekturne smernice, ki so še do nedavnega veljale za zlati standard, se počasi umikajo sodobnim, trajnostnim ter podnebnim spremembam prilagojenim trendom arhitekture, gradnje in bivanja. Med slednjimi so v soju žarometov že nekaj let montažne hiše. 

 

Popularnost montažne gradnje 

 

Kako se torej podnebnim spremembam prilagajajo sodobni arhitekturni trendi, kaj prinaša lesena montažna gradnja in kako pomembne smernice postavljajo v slovenskem podjetju Noah na področju trajnostne gradnje, ki jo prilagajajo okoljskim spremembam?

 

»Lesene montažne hiše so v času podnebnih in številnih drugih izzivov prednostna izbira v primerjavi s klasičnimi zidanimi hišami iz več razlogov,« nam pojasnijo v podjetju Noah ter ob tem izpostavijo manjši ogljični odtis, konstrukcijske materiale iz obnovljivih virov ter hitrost gradnje s prihrankom časa.

»Usmerjati smo se pričeli v trajnostno gradnjo, digitalizirali procese, dodatno izobrazili zaposlene. Leta izkušenj so nam prinesla znanja, ki so dovolj močna podlaga za razvoj CO2 nevtralne, »najbolj EKO hiše«, s čimer sledimo usmeritvam krožnega gospodarstva,« pojasnijo v podjetju Noah:

»Si predstavljate, da boste lahko postavili hišo iz povsem naravnih materialov, ki bo zadovoljila vse gradbene in energetske zahteve ter omogočila zdravju zares prijazen dom?“ Zelo verjetno je, da bo ta vizija za CO2 nevtralne EKO hiše popolnoma spremenila način, kako ljudje gledamo na gradnjo in bivanje.«

 

 

Katere so bistvene prednosti montažnih hiš?

 

Hitra gradnja – prihranek časa in energije

Lesene montažne hiše so bolje toplotno izolirane in zračno tesne, kar pomeni manjšo porabo energije za ogrevanje in hlajenje. Vse to prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in varovanju podnebja.

Lesena montažna gradnja omogoča hitro in natančno izvedbo, saj je večina gradbenih elementov vnaprej izdelanih v proizvodni hali, kjer so zaščiteni pred vremenskimi vplivi. Na lokaciji se elementi zgolj sestavijo in povežejo, kar traja le nekaj dni.

Tako se skrajša čas gradnje, zmanjša možnost napak in manj obremenjuje okolje. Poleg tega se lahko lesena montažna gradnja izvaja v vseh letnih časih. Hitra gradnja pomeni tudi hitrejšo vselitev in prihranek pri najemninah, kreditih in drugih stroških.

 

 

Konstrukcijski materiali so iz obnovljivih virov

 

Montažne hiše so zgrajene iz lesa, ki je eden najstarejših in najbolj razširjenih gradbenih materialov na svetu. Je obnovljiv, biološko razgradljiv in reciklabilen ter izvira iz trajnostno gospodarjenih gozdov, kjer se za vsako posekano drevo posadi novo.

Tako se ohranja ravnovesje med rastjo in sečnjo lesa, ki zagotavlja ohranjanje biotske raznovrstnosti, preprečevanje erozije tal in zadrževanje vode. Odpadki lesa, ki nastanejo med proizvodnjo in montažo, se lahko ponovno uporabijo ali predelajo v druge izdelke, kot so peleti, briketi, iverna plošča ali papir.

 

LINDA X 122 _VODILNA SLIKA.png

 

Les – naravni material

 

Les je s svojimi higroskopskimi lastnostmi naraven in obnovljiv material, ki med rastjo veže ogljikov dioksid iz ozračja in ga shranjuje v svoji strukturi. Lesena montažna gradnja porabi manj energije in vode kot klasična zidana gradnja, saj so skoraj vsi gradbeni elementi vnaprej izdelani v proizvodni hali in nato hitro sestavljeni na lokaciji. 

 

 

Fleksibilnost in individualnost

 

Podjetje Noah tako že vrsto let zagotavlja kakovost in trajnost svojih lesenih montažnih hiš, kar dokazujejo številni mednarodno priznani certifikati ter letne kontrole proizvodnje.

Ob tem v podjetju Noah dosledno upoštevajo individualne želje ter potrebe svojih strank, kakor seveda morebitne zahteve prostorskih aktov, hkrati se ob umeščanju hiše ozirajo tudi na lokalno okolje, v katerem bo montažna hiša postavljena.

 

»Podjetje ponuja širok izbor tipskih hiš, ki jih je možno prilagoditi glede na velikost, tip strehe, razporeditev prostorov in drugih želja strank ,« nam pojasnijo in nadaljujejo: »Poleg tega omogočamo tudi gradnjo popolnoma individualnih hiš, ki so zasnovane po meri naročnika.«

»Naj omenimo še, da našim strankam ponujamo različne faze gradnje, od »zunaj dokončanega objekta«, »delnega ključa« do »Noah ključa« - ki ponuja hišo, pripravljeno za vselitev,« razlagajo svoj pristop ter dodajo, da jih odlikuje tudi fleksibilnost glede geografske lokacije, saj lahko izvedejo gradnjo tako v Sloveniji kot v tujini. 

 

 

V ospredju sodobne tehnologije ter inovacije

 

Prilagajanje okoljskim spremembam v sodobnem času nikakor ni možno brez vpeljevanja najsodobnejših tehnologij ter razvoja inovacij.

»Uporabljamo sodobne tehnologije in inovacije pri gradnji lesenih montažnih hiš, ki omogočajo večjo prilagodljivost in kakovost bivanja,« pojasnjujejo v podjetju Noah ter opišejo, da pri načrtovanju ter izdelavi montažnih hiš uporabljajo računalniško vodeno proizvodnjo, ki zagotavlja natančnost in konsistentnost gradbenih elementov. 

»Podjetje uporablja tudi napredne konstrukcijske sisteme, ki omogočajo večjo nosilnost, toplotno izolativnost in zrakotesnost hiš.« 

 

 

Pametne rešitve za vaš dom

 

Implementacija novodobnih tehnologij hkrati narekuje tudi digitalizacijo ter vključevanje pametnih rešitev za t.i. »smart home« ali pametno hišo. Pametni sistemi olajšajo bivanje in omogočajo upravljanje vašega doma z nekaj kliki tudi na daljavo. 

»Na željo strank omogočimo vgradnjo pametnih inštalacij, ki nudijo enostavno upravljanje doma. Napredna tehnologija prodira v naša življenja na vseh področjih. Pametne inštalacije, katerih vgradnjo omogočamo našim strankam, v veliki meri pripomorejo k lažjemu delovanju in bivanju v hiši,« pojasnijo in dodajo:
»S svojo praktičnostjo in učinkovitostjo, istočasno pa s cenovno dostopnostjo, postajajo vse bolj priljubljene, v nekaterih novogradnjah pa celo nepogrešljive vgradne komponente.«

 

 

Vpliv okolja na montažne hiše 

 

Kot nam pojasnijo v podjetju, les s svojo elastičnostjo omogoča prilagajanje dinamičnim obremenitvam, kot so potresni sunki, lesene montažne hiše so prav zaradi vseh kvalitet ob morebitnih potresih varnejše od zidanih hiš, prav tako pa s pravilnim projektiranjem brez težav dosegajo požarno odpornost. V primeru poplav je sanacija preprostejša in hitrejša. Vsekakor pa velja poudariti, da je - kakor pri zidani hiši, tudi pri montažni hiši – potrebno redno vzdrževanje strehe, žlebov in drugih delov hiše, ki so izpostavljeni zunanjim vremenskim vplivom.

 

 

Nazaj k lesu

 

Do lesa v podjetju Noah gojijo posebno spoštovanje in ljubezen, stranke pa s svojo vizijo in pristopom vračajo nazaj k lesu, naravnemu materialu, ki se tudi v izzivih sodobnega sveta izkaže kot odlična rešitev.

»Narava je tesno povezana z uporabo lesa, saj je les naravni vir, ki ga izkoriščamo na trajnosten način že tisočletja,« povedo ter zaključijo: »Lesene teksture in barve nas povezujejo z naravo, ki nas navdihuje, pomirja in prinaša srečo. Toplina lesa se prepleta s toplino družinskega okolja, kjer se ustvarjajo spomini, ki bodo trajali vse življenje.«

 

LINDA X 122  SLIKA 3.png

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.