Uredništvo Revije Kapital
Uredništvo Revije Kapital
Objavljeno 21. 12. 2023

MEREL d.o.o.; Laboratorijske inovacije z dušo

image placeholder

Merel d.o.o. je priznano mariborsko podjetje s področja analitične in laboratorijske opreme. Na domačem trgu je zasidrano kot vodilni ponudnik vrhunskih svetovnih proizvajalcev, kot so Agilent, Horiba, CEM, O Haus, Hitachi, DadoLab, Ratfisch, Labmix24, Inorganic Ventures in drugih vodilnih proizvajalcev merilne opreme. Njihov poseben pristop, ki temelji na dobrih osebnih odnosih, trdna tehnična podpora in iskriva trženjska strategija so jim zagotovili, da danes  predstavljajo vodilni položaj v industriji. Z več kot 30 leti tradicije zaposlujejo nekaj manj kot 30 talentiranih in predanih sodelavcev, razporejenih v treh  državah.

 

“Naš pogled seže dlje od meja in odločeni smo doseči še več!”


V podjetju verjamejo, da ključ do uspeha temelji na timskem duhu. Podjetje ni zgolj posameznik, direktor ali vodja, temveč ekipa, ki diha kot eno. Vodja ne more biti uspešen, če ne stoji za uspehom svoje ekipe in obratno. »Ogromno truda smo posvetili vprašanju, kako bomo delovali, ko malo zrastemo, in kaže, da smo našli dober recept. Formirali smo majhne, zelo avtonomne delovne ekipe. Naše glavno spoznanje je bilo, da so si te ekipe po delovanju tako različne, da ne moremo oblikovati enotnih pravil ali priporočil, ki bi veljala za celo podjetje. Raje smo se odločili za visoko avtonomijo vsake od petih ekip, ki pokrivajo prodajo, tehnično podporo, razvoj, proizvodnjo in administracijo. Odkar delujemo na tak način, nas širitve ni več strah, saj je proces mnogo bolj obvladljiv, kot bi bil, če bi poskušali rast upravljati centralistično,« pojasnjuje direktor Matjaž Golič. V podjetju Merel besedo »pravilo« uporabljajo skrbno in premišljeno, saj se zavedajo, da vsaka situacija zahteva svoj pristop.

 

V Merelu prav tako trdno verjamejo v moč mlade generacije. Ne le, da nimajo težav pri pridobivanju mladih sodelavcev, ampak jih tudi spodbujajo, da čim prej prevzamejo odgovorne vloge in sodelujejo pri odločanju. “Tudi sam sem hitro prevzel pomembno vlogo v podjetju in priznam, da sem zaradi pomanjkanja izkušenj storil nekaj napak. V takšnih trenutkih pa so ključnega pomena tradicija, potrpežljivost, izkušnje in zaupanje sodelavcev, ki so z nami že dolgo časa, morda celo od samega začetka,” je o svojih začetkih spregovoril direktor podjetja Matjaž Golič. “Skupaj gradimo most med izkušnjami in svežimi idejami ter ustvarjamo harmonijo, ki jo Merel živi,” še dodaja. Avtomatizacija laboratorijskih procesov in nov razvojni cikel Na globalni ravni se Merel d.o.o. uspešno spopada s konkurenco na različnih področjih, saj ponujajo specifične  zdelke ter raziskave, razvoj in prototipiranje po naročilu. V zadnjih desetletjih so okrepili razvoj in raziskave na področju kemije, kemijske tehnologije in analitike. Z lastnimi instrumenti so že sedem let vključeni v katalog podjetja Agilent, priznanega proizvajalca aparatur za disolucijo. Z lastnim razvojem instrumentov pod imenom Merel  instruments pa so dosegli popolno avtomatizacijo procesa. To jih postavlja v vodilni položaj, saj so prvo podjetje na svetu, ki mu je uspelo popolnoma avtomatizirati omenjeni proces na tak način.

MEREL - DissoDose-30.jpg

»Inovativnosti, zanesljivosti in neomajni strasti do analitike.«


Dodatno se Merel posveča povezovanju kolaborativne robotike in laboratorijskega pohištva za učinkovito avtomatizacijo preprostih laboratorijskih procesov, kar se tudi nakazuje kot izjemno optimistična smer delovanja. Načrtujejo širjenje dejavnosti prodaje visokotehnoloških tehnologij z novimi sodelavkami/sodelavci in programi. Želijo razširiti kapacitete razvoja in proizvodnje maloserijske, visokotehnološke laboratorijske opreme za avtomatizacijo procesov. Prav tako si prizadevajo za krepitev prodorov na tuje trge. 

Merel d.o.o. je v 30 letih svojega obstoja vedno sledil in presegel visoko zastavljene cilje, vendar pa se vodstvo zaveda, da teh ciljev ne bi mogli doseči brez predane ekipe strokovnjakov. Njihova zgodba o uspehu temelji na inovativnosti, zanesljivosti ter neomajni strasti do analitike, ki na obzorju prav tako nakazuje svetlo prihodnost.

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.