Jure Mlakar
Jure Mlakar
Objavljeno 4. 4. 2024

Nakup ali prodaja nepremičnine za Bitcoin

image placeholder

295204428_364996059091894_1260430254235154208_n.jpg

V zadnjem času opažamo vedno večje zanimanje za Bitcoin, digitalno valuto, ki je vznemirila finančne trge po vsem svetu. Slovenski trg ni izjema, saj smo priča naraščanju vrednosti bitcoina in razvoju inovativnih načinov njegove uporabe. V tem kontekstu se je pojavila tudi prva nepremičninska agencija v Sloveniji, ki omogoča nakup ali prodajo nepremičnine s Bitcoinom.

Podjetje Lunar, ki ga vodi g. Vlado Grbac, deluje že od leta 2010 in je prepoznano po svoji inovativnosti in predanosti strankam. S partnerstvom z go.crypto, zdaj NAKA, so razširili svojo ponudbo na digitalno področje, s čimer so postali prva nepremičninska agencija v Sloveniji, ki sprejema Bitcoin kot način plačila.

To partnerstvo zagotavlja celovito podporo strankam, tako v pravnem kot davčnem ozadju, ter zagotavlja transparentnost in tekoče izvajanje poslov. Pogodba oziroma posel je zelo podoben klasičnemu evrskemu načinu, le da se za kupnino uporabi Bitcoin.

 

Ta poslovni pristop ponuja preprostost in hitrost pri izvajanju transakcij, kar je ena od ključnih prednosti. Kupci in prodajalci lahko direktno izvedejo posle brez potrebe po menjavi Bitcoina v evre ali druge valute preko banke. To omogoča bolj tekoče in učinkovito poslovanje. Tako kupci kot prodajalci se lahko izognejo potrebi po menjavi svojega kapitala iz Bitcoina v evre in nato nakupu nepremičnin - vse to lahko opravijo na enostaven način. Če stranka želi prejeti kupnino v evrih, je to prav tako mogoče. Ni obveznosti, da se kupnina sprejme v Bitcoinih.

 

Kako poteka transakcija?

Na začetku stranka, ki želi kupiti ali prodati nepremičnino, poda osnovne informacije o poslu, vključno s podatki o kupcu/prodajalcu, predmetu nakupa, ceni v evrih ter obrazložitvijo, da bo plačilo izvedeno s kriptovaluto.

Kupec mora izpolniti KYC (poznavanje stranke) formo, kjer poda svoje osebne informacije in dokaže izvor sredstev. Ko se stranke uskladijo, se pripravi pogodba in uredi vsa potrebna dokumentacija.

Nakup se izvede preko spletne platforme, kjer kupec izbere želeno kriptovaluto za plačilo in izvede nakazilo. Po uspešni transakciji se stranke in pristojni organi obvestijo o zaključku posla, kar zagotavlja transparentnost in varnost transakcij.

 

Davčni in pravni vidik

Plačilo davka na promet nepremičnin (DPN) ostaja enako kot pri fiat plačilu (2%). Kupec mora prestati preverjanje osebnih informacij in izvora sredstev, kar zagotavlja skladnost s predpisi in preprečuje morebitne zlorabe. Posel tako poteka enako kot pri poslovanju z normalno valuto.

Glede na popularnost kriptovalut predvsem pri mlajši generaciji smo v uredništvu prepričani, da se bo kar nekaj rezidentov in tujcev odločilo za menjavo kriptovalut v nepremičnine tudi na našem nepremičninskem trgu.

Več informacij lahko pridobite pri podjetju: 031 244 942.

 

lunar_nepremicnine_logo.jpg

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.