Uredništvo Revije Kapital
Uredništvo Revije Kapital
Objavljeno 9. 3. 2023

Osmij - zadnji adut med plemenitimi kovinami

image placeholder

Osmij, ki je (zaenkrat) še neodkriti biser med plemenitimi kovinami, že navdušuje slovenske vlagatelje in ljubitelje ekskluzivnega nakita.

Med plemenitimi kovinami sta najbolj znana zlato in srebro, v skupino plemenitih kovin pa uvrščamo še platino, paladij, rutenij, rodij, iridij, in osmij. Zgodovinsko gledano so bile plemenite kovine pomembne v industriji in kot valuta, dandanes pa so priljubljen hranilec vrednosti. Sloves varnega zatočišča v času negotovosti čedalje bolj potrjuje zadnja oz. osma izmed plemenitih kovin na svetu – osmij.

Osmija je na našem planetu kar 1.500-krat manj kot zlata in 1.000-krat manj kot diamantov. Letna proizvodnja osmija znaša okoli 900 kg, od tega pa je le eno tretjino mogoče kristalizirati. Po najnovejših ocenah se v zemeljski skorji nahaja le okoli 17 kubičnih metrov osmija, a izkopati je mogoče le približno en kubični meter osmija. Zaradi visoke gostote osmija si lahko celotno količino razpoložljivega osmija predstavljate v velikosti povprečne kopalne kadi. Glede na količino razpoložljivosti je osmij torej najredkejša plemenita kovina na zemlji, kar zlahka razloži in hkrati napove trend neprestanega višanja cene osmija.

 

Osmium_institut_Slovenija_Poslovna_fotografija_osmij_kot_darilo_04.jpg

 

Pisalo se je leto 2014


V preteklosti so osmij uporabljali v industriji, medicini in forenziki. Od leta 2014 naprej pa so vrednost in pomen osmija prepoznali tako vlagatelji kot prodajalci in izdelovalci nakita.


Šele pred devetimi leti je postopek kristalizacije osmiju omogočil preboj na trg. V naravi se namreč osmij pojavlja v surovi obliki, v kateri je strupen. Postopek kristalizacije je osmiju omogočil varno uporabo. Osmij je v naložbeni, certificirani obliki nestrupen in zdravju popolnoma neškodljiv.


Od odkritja postopka kristalizacije se je cena osmija več kot podvojila. Trenutno je cena enega grama osmija okoli 1.800 evrov. Osmij je tudi v Sloveniji na voljo v obliki prestižnega nakita, naložbenih ploščic in diskov ter v poljubnih drugih oblikah po naročilu, kar je lepa priložnost za individualna darila višjega cenovnega razreda. Pri mesečnih vložkih govorimo o naložbi v nakup osmijevih diamantov, zvezdic, črk, številk in simbolov. Ko pa gre za enkratno naložbo v višjem znesku pa o nakupu osmijevih diskov, ploščic in kvadratkov.
 

Dolgoročna, a varna naložba


Če želite s svojim denarjem gospodarno ravnati, je priporočljiva dolgoročna naložba, ki ohranja vrednost vašega denarja. Vrednost osmija v zadnjih devetih letih ni nihala, ampak je konstantno rasla. Naložba v osmij prav tako ni vezana na pretrese na trgu ali na uporabo v industriji. Osmij je poskrbel za najugodnejše razmerje med pričakovano donosnostjo in tveganjem naložbe.


Vsak izdelek iz osmija je certificiran, saj pri nakupu vlagatelj prejme tako lastniški certifikat kot tudi identifikacijski certifikat. Le s kombinacijo obeh certifikatov je osmij mogoče tudi prodati oz. podariti ali podedovati. Vsak osmijev izdelek se skenira in shrani v mednarodno bazo podatkov, zaradi česar je mogoče v vsakem trenutku povsod po svetu preveriti avtentičnost izdelka.


Osmija ni mogoče ponarediti ali pretopiti kot druge plemenite kovine, saj ima največjo gostoto med vsemi kemijskimi elementi. Osmij lahko recikliramo le v redkih primerih z zelo zahtevnim postopkom. Zaradi tega ostaja obseg globalne ponudbe osmija nespremenjen, kar dodatno utrjuje ekskluzivne priložnosti trgovanja z osmijem.
 

 Osmium_institut_Slovenija_Poslovna_fotografija_osmij_kot_darilo_02.jpg

 

Izbira večnosti in izraz unikatnosti

Osmijev nakit slavi po svoji eleganci in edinstvenem bleščečem modro-srebrnem sijaju, ki prekosi celo diamant. Svetloba se pri osmiju ne lomi, ampak odbija.  Vse večja uporaba osmija pri izdelovanju nakita dodatno zmanjšuje ponudbo osmija na trgu in posledično nenehno viša njegovo ceno.


Za izdelavo nakita se pogosto uporabijo osmijevi diamanti, katerih cena se začne pri okoli 200 evrih. Prav tako se v industriji nakita uporabijo ploščice, ki imajo tudi sicer najvišjo likvidnost, vložek pa se začne pri približno tisoč evrih. Najbolj spektakularni in presunljivi primerki nakita nastanejo, ko se osmij združi v kombinaciji z zlatom, srebrom, platino ali titanom. 


V Sloveniji se je izdelalo že veliko nakita z osmijem po naročilu, saj predstavlja nakit iz plemenitih kovin eno izmed najbolj trajnih daril. Nakit v kombinaciji z osmijem pa ima še dodatno vrednost ter unikatno osebno noto. 
 

 

 

Za več informacij obiščite spletno stran www.ois.si. 

Za vsa vprašanja, za poslovno sodelovanje ali za naročilo izdelka pa vam je inštitut na voljo tako po telefonu na številki 040 333 303 oz. preko e-pošte [email protected]

Na voljo vam je tudi aplikacija »Osmium« za Android in iOs naprave, preko katere lahko spremljate sveže informacije iz sveta osmija.

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.