Uredništvo Revije Kapital
Uredništvo Revije Kapital
Objavljeno 26. 2. 2024

Osmium - plemenita kovina, za katero se vse pogosteje odločajo slovenski vlagatelji

image placeholder

Zlato, srebro in platina so dolgo veljali za najbolj prepoznavne plemenite kovine, ki so nudile zanesljivo zatočišče za ohranjanje vrednosti premoženja. Po obdobju rekordnih cen, pa se vse več vlagateljev vsaj delno umika iz teh kovin. Le ti se med drugim odločajo za osmo izmed plemenitih kovin, katera je na investicijski trg vstopila pred desetimi leti in od takrat velja za izjemno varno in stabilno naložbo. 

 

Plemenita kovina osmij namreč ni občutljiva na svetovne politične in gospodarske izzive ali nihanja drugih plemenitih kovin ter dogajanje na finančnih trgih. Osmij, najdragocenejša plemenita kovina, izstopa zaradi svojih edinstvenih lastnosti in dejstva, da ga je mogoče pridobiti le v fizični obliki. Z osmijem se namreč ne trguje na borzi, kar zagotavlja večjo stabilnost in ga varuje pred manipulacijami.

 

Najdragocenejša plemenita kovina na trgu

Kristalni osmij velja med strokovnjaki za najmodernejšo izmed osmih plemenitih kovin. Odlikuje ga vrsta presežnikov. Najprej spada med platinske kovine in ima največjo gostoto med neradioaktivnimi elementi, kar je le ena njegovih izjemnih lastnosti. Je tudi najdragocenejša izmed plemenitih kovin.

 

 

Osmij je naložba prihodnosti. Foto: Osmium inštitut Slovenija

Zgodovinska priložnost za pravo naložbo – to je tisto, o čemer sanjajo vlagatelji. Vendar je le malo srečnežev, ki imajo možnost biti prisotni na začetku novega obdobja kake izmed naložb. Tako priložnost zdaj ponuja nemški Osmium inštitut. Osmium inštitut certificira popolnoma vsak kot osmija, kateri gre na trg in ga vpiše v enotno mednarodno podatkovno bazo. S tem velja osmij tudi za najvarnejšo izmed vseh plemenitih kovin. 

Zakaj vlagati prav v osmij

Vlagatelji se odločajo za plemenito kovino osmij predvsem zaradi naslednjih razlogov:

1. Osmij je najredkejša in najdragocenejša plemenita kovina na svetu. Njegova izjemna redkost poganja vse večje povpraševanje, kar mu prav tako dviguje vrednost.

2. Ker se z osmijem ne trguje na borzi, ni dovzeten za špekulacije in večje nihanje vrednosti.

3. Popolnoma vsak kos je unikaten, certificiran in ga investitor prejme v svojo posest.

4. Statistični podatki za pretekla leta kažejo stalno rast vrednosti, kar za vlagatelje pomeni, da ima njihova naložba vedno večjo vrednost.

5. Dodajanje osmija v svoj naložbeni portfelj je lahko sredstvo diverzifikacije. Razpršitev naložb namreč zmanjša tveganje in poveča stabilnost portfelja.

6. Zaradi svoje redkosti je osmij simbol unikatnosti. Gre za naložbo, ki se ločuje od bolj tradicionalnih naložb.

 

Naložba v osmij je na voljo že od približno 150 evrov naprej. Foto: Osmium inštitut Slovenija

 

Nekdaj le stranski produkt in sestavina za izdelavo žarilnih nitk, danes pa glavna zvezda

Osmij sam po sebi ni nova plemenita kovina, vendar v zadnjih letih uživa vedno večjo pozornost. Dolgo je bil le »stranski produkt« pri pridobivanju platine. Nekateri ga poznajo tudi iz proizvodnje žarilnih nitk za žarnice (blagovna znamka Osram). To se je spremenilo. Kristalni osmij namreč velja za najmodernejšo in najvarnejšo plemenito kovino. Uporablja se v nakitu kot visokokakovosten nadomestek za diamante. Ker ima najvišjo obstojnost izmed vseh neradioaktivnih elementov in spojin, velja za večen element, kar mu daje tudi dodatno simboliko.

Osmij je vse bolj priljubljen tudi pri zlatarjih. Foto Osmium inštitut Slovenija

 

 

Pametno posnemanje naložbenih strategij uspešnih vlagateljev

Srebro, zlato in platina so se v zadnjem obdobju pospešeno dražili, kar je zagotovo posledica negotovih razmer po svetu. Vendar so se te cene pregrele, kar je povzročilo konsolidacijo in s tem stransko gibanje ter prve izgube vrednosti. V časih nenadnih in visokih cen je verjetnost za pobiranje dobičkov visoka, hkrati pa se lahko pričakuje, da bodo plemenite kovine sledile trendu upadanja cen diamantov.

 

Najdragocenejša na novo izdelana violina spet v naši bližini

Najdragocenejša violina na svetu »The OS Violin«, vredna 3,5 milijona evrov, ki je 6. junija letos obiskala Maribor, se je v sklopu svetovne turneje ustavila tudi v Beogradu. Na ekskluzivnem dogodku jo je v soboto, 18. novembra 2023, javnosti predstavila Fundacija Novak Đoković.

 

Osmium inštitut - The Osmium Violin - violinist Stefan Milenković Foto Jadranka Ilić.jpg

Na fotografiji: violinist Stefan Milenković. Foto: Jadranka Milić

 

Na najdražjo na novo izdelano violino je v Beogradu zaigral svetovno znani violinist Stefan Milenković. Srbski virtuoz svetovnega kova je že pri svojih desetih letih na božičnem koncertu v Washingtonu igral predsedniku Ronaldu Reaganu, pri enajstih Mihailu Gorbačovu ter pri štirinajstih letih v Vatikanu papežu Janezu Pavlu II.

 

Kako lahko investiram v osmij?

Naložba v osmij je varna, ker jo nadzorujejo in vodijo pooblaščeni inštituti, teh je na svetu že 30, tudi v Sloveniji imamo svojega. Za naložbo v osmij ne potrebujete velikanskih vsot denarja, saj je na voljo že od približno 150 evrov naprej.

Želite izvedeti več? Za dodatne informacije ali nakup se obrnite na Osmium inštitut Slovenija. Dosegljivi so na telefonski številki 040 333 303, po elektronski pošti [email protected] oz. obiščite njihovo spletno stran na www.osmium-institut.si.

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.