Myhajlo Todurov
Myhajlo Todurov
Objavljeno 30. 11. 2023

Raiffeisen banka bo komitentom ponudila trgovanje s kriptovalutami

image placeholder

Raiffeisen banka iz Avstrije, s sedežem na Dunaju, se pripravlja na razširitev svojih storitev z vključevanjem trgovanja s kriptovalutami, ki je predvideno za leto 2024. Ta poteza jo uvršča med evropske banke, ki vstopajo v sektor hrambe digitalnih sredstev.

Stara več kot 130 let, je banka svoje načrte za uvedbo teh storitev objavila že aprila, ko je podpisala pismo o nameri za sodelovanje z Bitpando, platformo za trgovanje s kriptovalutami. Pri tem je poudarila, da bo prva tradicionalna banka v Evropski uniji, ki bo kriptovalute vključila v svojo ponudbo digitalnih naložb.

V začetku bo nova storitev na voljo izključno fizičnim strankam na Dunaju, kar je v nasprotju s pristopom drugih bank, ki so se najprej osredotočale na institucionalne stranke. "Začenjamo na Dunaju, kjer živi približno četrtina prebivalstva Avstrije," je povedal Curt Chadha, vodja inovacij banke, v intervjuju za CoinDesk. "Stranke bodo lahko preko naše mobilne aplikacije dostopale do Bitpande, kar jim bo omogočilo poznano uporabniško izkušnjo. Postopek potrditve trgovanja bo enak kot pri bančnih transakcijah med računi, z zagotovljeno varnostjo, na katero so naše stranke že navajene."

Raiffeisen banka ima več kot 16,7 milijona strank v Avstriji in državah Srednje in Vzhodne Evrope ter zaposluje okrog 45.000 ljudi. Njeno mednarodno poslovanje obsega upravljanje s premoženjem v vrednosti več kot 200 milijard evrov.

Vstop banke v segment hrambe in trgovanja kriptovalut sledi nedavni napovedi nemškega Commerzbanka, ki je postal prva celovita banka v državi z licenco za hrambo kriptovalut, ki so jo izdali regulatorji.

Le teden dni prej je britanska banka HSBC napovedala, da bo v naslednjem letu v partnerstvu z družbo Metaco, specializirano za hrambo digitalnih sredstev in v lasti Ripple, začela ponujati storitve, povezane s kriptovalutami za tokenizirane vrednostne papirje.

Regulacija igra ključno vlogo

Tekom leta 2023 so evropski zakonodajalci in regulatorji utrli pot kriptovalutam kot regulirani finančni industriji, kar je ustvarilo bolj privlačno okolje za tradicionalne finančne ustanove.

Bitpanda, partner Raiffeisen banke, ustanovljena leta 2014, se osredotoča na omogočanje tradicionalnim bankam in finančnim tehnološkim podjetjem, da začnejo ponujati storitve hrambe delnic, ETF-jev in kriptovalut v reguliranem okolju.

"Dogodki v nedavnem času so ponovno potrdili, da regulativna usklajenost ne sme biti ovira za rast," je izjavil predstavnik BitPande. "Trdno verjamemo, da je sodelovalni pristop k regulaciji ključen za dolgoročni uspeh celotne kripto industrije."

Pretekli teden je sicer prinesel tudi novico, da je ameriško ministrstvo za pravosodje izreklo 4,3 milijarde dolarjev globe podjetju Binance zaradi kršitev zahtev za preprečevanje pranja denarja.

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.