Jure Mlakar
Jure Mlakar
Objavljeno 3. 1. 2022

Slovenska predstavitev na Expu 2020 – največjem globalnem dogodku tega in prihodnjega leta!

image placeholder

Slovenija se je za sodelovanje na Expu 2020 odločila leta 2016, ko je bila za nami uspešna predstavitev na Expu v Milanu. Pozitivne izkušnje in potreba po organizirani in celoviti prestavitvi države na največjem globalnem dogodku je bil torej prvi razlog za sodelovanje v Dubaju. 

 

Drugi je bila strateška usmeritev našega gospodarstva v osvajanje novih trgov. Tokratni Expo primarno nagovarja tri velike trge: bližnji vzhod, Južno Ameriko in Afriko, naravno pa je Dubaj kot čedalje pomembnejše poslovno središče naravna »vstopna« točka tudi za velik del trgov v Aziji. Pandemija pa je k tema dvema razlogoma dodala še enega, to je potreba vseh držav po tem, da bi bile v središču dialoga o učinkovitih rešitvah za najpomembnejše izzive človeštva. To je zelo pomemben vidik tokratnega Expa in na vsakem koraku je videti željo sodelujočih držav po tem, da bi razpravam na strokovnih in poslovnih dogodkih – teh je na Expu 2020 res veliko – dale svojo noto. 

 

Poslovni in promocijski del predstavitev

Slovenska predstavitev na Expu 2020 je – gledano široko – razdeljena na dva vsebinska dela: poslovnega in promocijskega. Na poslovnega smo na SPIRIT Slovenija, ki je odgovorna za celostno predstavitev Slovenije na Expu v Dubaju, zelo ponosni. Govorimo namreč o več kot 120 sodelujočih podjetjih (seznam se iz tedna v teden še dopolnjuje), 15 močnih poslovnih delegacijah, vrsti poslovnih forumov, strokovnih dogodkov in okroglih miz, nacionalni poslovni konferenci, ki jo bomo organizirali v okviru našega nacionalnega dne, ta bo 8. februarja prihodnje leto. Promocijski sklop naše predstavitve pa zajema predstavitev Slovenije kot zdrave, varne in trajnostne turistične destinacije, predstavitvam slovenskih mest in regij in vrsti dogodkov, ki bodo v središče postavili našo umetnost, predanost znanosti in našemu športnemu srcu. Doslej smo na našem paviljonu gostili že dve pomembni tematiki, najprej biodiverziteto in trajnostno usmerjeno gospodarstvo, zatem pa še vesolje kot eno izmed najbolj priljubljenih tem na domala vseh nacionalnih paviljonih v drugi polovici oktobra. V obeh tematikah smo organizirali poslovni forum in skupno več kot 15 odmevnih dogodkov namenjenih promociji slovenskega znanja in mreženju naših podjetij s potencialnimi partnerji iz najrazličnejših držav. Gostili smo tudi dogodke v okviru dneva Evropske unije, kar pa nas najbolj veseli, je dejstvo, da je naš paviljon iz dneva v dan bolj oblegan in da dosega obisk ob vikendih, ko je Expo tradicionalno najbolj obiskan, tudi več kot 5000 obiskovalcev na dan. 

 

Predstavitev slovenskih podjetij

Podjetjem smo namenili dva privlačna paketa, ki omogočata tedenski zakup prostorov na paviljonu, tako imenovan podjetniški paket, ki je bolj B2C usmerjen in poslovni, ki je namenjen pretežno B2B aktivnostim. Paketa zagotavljata vrsto zelo konkretnih koristi za podjetja, od možnosti sodelovanja na poslovnih dogodkih, do vstopnic za poslovne partnerje, ki jih želijo gostiti na slovenskem paviljonu, gastronomske podpore na dogodkih, promocije na naših komunikacijskih platformah, možnost ekskluzivnega dostopa do uradne B2B aplikacije Expa 2020 in navsezadnje dostopa do kontaktov z drugimi paviljoni, ki jih lahko prinese samo organizirano sodelovanje v okviru predstavitve posamezne države. Za oba paketa smo zagotovili tudi finančno spodbudo, za katero lahko podjetja zaprosijo na Slovenskem podjetniškem skladu. Tako lahko v okviru vavčerja za udeležbo v gospodarskih delegacijah v tujino, dobijo do največ 3000 EUR. Podobno spodbudo omogočamo tudi podjetjem, ki se udeležujejo uradnih poslovnih delegacij na Expu 2020, in sicer v okviru vavčerja za udeležbo v mednarodnih forumih, kjer je najvišji možni znesek spodbude 6000 EUR. Izjemno nas veseli, da so odzivi podjetij, ki so že gostovala na našem paviljonu, zelo pozitivni. Ocena udeležencev prve poslovne delegacije je bila 4,6 (od 5), kar je ocena, ki je pri podobnih poslovnih delegacijah ne pomnimo. 

 

11 predstavitvenih tematik slovenskega paviljona

Program slovenskega paviljona je vsebinsko razdeljen na 11 tematik, od že omenjenih podnevje in biotska raznovrstnost ter vesolja, do razvoja mest in podeželja ter pametnih zgradb, tovarne prihodnosti in razvoj materialov, digitalizacije in umetne inteligence, potovanja, povezovanja in mobilnosti, trajnostnega razvoja, zelenih tehnologij in lesa, zdravja in dobrega počutja kulturnih in kreativnih industrij ter vode. Vrhunec dogajanja načrtujemo v dneh okoli našega nacionalnega dneva, ki bo tokrat 8. februar 2020. Takrat se bomo na Expu predstavili z vrsto dogodkov, ki bodo predstavili vso razkošje slovenske identitete in duha, gotovo pa bo velike pozornosti deležna poslovna konferenca, na kateri bomo v prepričljivo zgodbo povezali vse, kar nas že stoletja dela prebojen in bo tudi v prihodnosti zaznamovalo našo umeščenost v svetovni okvir: raziskovalni duh, prebojne inovacije in uglašenost z naravo. Za izjavo lahko povprašate katero od podjetij, ki so se že udeležila katerega od dogodkov https://www.expo2020slovenia.si/sl/partnerji/podjetja/#0 Sodelavke iz Expo ekipe mi žal niso pripravile nobene izjave. 

 

Expo 2020 – največji globalni dogodek tega in prihodnjega leta

Expo 2020 bo največji globalni dogodek tega in prihodnjega leta. Kljub razmeram, ki jih je povzročila pandemija, so organizatorji v Dubaju pripravljeni na izvedbo dogodka v živo. Expo 2020 bo zgodovinsko gledano največja izvedba te svetovne razstave. Sodelovalo bo več kot 190 držav, več kot 80 jih bo imelo tudi lasten paviljon, organizatorji pa pričakujejo kar 25 milijonov obiskovalcev. NA Expu se nenehno nekaj dogaja,. Vsak paviljon je po svoje zanimiv, zato bi težko izpostavili katerega. 

                                                                                                                                             

dr. Tomaž Kostanjevec, direktor javne agencije SPIRIT Slovenija:

»Expo 2020 prihaja v času, ko se ves svet ukvarja z vprašanjem, kako naprej. Pandemija nam je nastavila brezkompromisno ogledalo in od nas terja vzdržne rešitve za vse ključne izzive človeštva. To se zelo odraža v programu Expa in težnji velike večine držav po tem, da bi dodale svoj delež k iskanju rešitev in modelov, ki bodo naslovili vsa najpomembnejša globalna vprašanja, od vprašanja varovanja vodnih virov, do uglašenosti razvoja s potrebami okolja, do vloge znanosti in znanja v družbi prihodnosti, pravičnega razvoja … Vse to so področja, na katerih premore Slovenija številne učinkovite rešitve, ki so ne samo primerljive z rešitvami mnogo večjih in gospodarsko vodilnih družb sveta, pač pa so v mnogočem naprednejše od njih. S tega vidika nam bo Expo ponudil še eno priložnost več, da postanemo samozavestnejši in da se globalnih tekem lotevamo s še več drznosti.«

                                                                                                                                             

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številki REVIJE KAPITAL v letu 2023 in 2024 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.