Iza Verdel
Iza Verdel
Objavljeno 25. 11. 2022

SLOVENSKI DAN V ISTANBULU, 20.11.2022

image placeholder

Na poslovni konferenci je svojo ponudbo predstavilo 14 slovenskih podjetij in več kot 70 podjetij iz Turčije

 

V Istanbulu je v torek, 22.11, potekal “Slovenski dan”- poslovna konferenca “Investicijske priložnosti v Sloveniji in možnosti za poslovno sodelovanje slovenskih in turških podjetij” ter predstavitev turistične (zimske) ponudbe Slovenije. Dogodek je organiziral Slotur- Slovensko-turški poslovni klub, v sodelovanju in s podporo Javne agencije SPIRIT Slovenija in STO-slovensko turistično organizacijo. SLOTUR, s pomočjo Spirita, v Sloveniji in Turčiji uspešno organizira številne dogodke za spodbujanje in povezovanje slovenskega gospodarskega trga s turškim.

V uvodnem govoru je predsednik Slotur-ja Srečko Pirtovšek izpostavil pomembnost strateškega partnerstva med Slovenijo in Turčijo ter krepitev sodelovanja na gospodarskih področjih.


Iz Veleposlaništva RS v Ankari je zbrane pozdravila in nagovorila ekonomska svetovalka Bengu Yuksel. Poudarila je, da letos beležimo trideseto obletnico diplomatskih odnosov med Slovenijo in Turčijo ter da so takšni dogodki izredno pomembni za povečanje možnosti ekonomskega sodelovanja med državama.   

______________________________________________________________________________________________
Na konferenci se je predstavilo 14 slovenskih podjetij: Kimesta d.o.o., ki se ukvarja s trgovino, prodajo, logističnim in tehničnim svetovanjem, Prolist- celovito pravno svetovanje in zastopanje v pravnih postopkih pridobitve vseh vrst dovoljenj za življenje in delo v Republiki Sloveniji, Unija d.o.o.- storitve računovodstva in svetovanja ter napredne IT rešitve, NETS- podjetje za poslovno svetovanje in usposabljanje na področjih poslovnega svetovanja, IT podpore poslovnim procesom in kreativnega reševanja problemov ter inoviranja, Bluesolution d.o.o.- finančno, poslovno, davčno svetovanje, Elektro Val- gradbeno podjetje za suho-gradnjo, elektro inštalacije, Yasemin KÖK s.p.- podjetniško in poslovno svetovanje in prevajanje, Božidar Pučnik iz Regionalana razvojna agencija za Podravje – Maribor, CMS-mednarodno pravno svetovalno podjetje, nepremičninska agencija Ljubljana nepremičnine. Dr. Zoran Stamatovski, SPIRIT Slovenija, je izčrpno predstavil slovensko poslovno in investicijsko okolje. V turističnem delu so svojo ponudbo predstavili Ljubljana Resort, GP Ljubljana d.o.o., Izisizida s.p.- organizacija turističnih in poslovnih dogodkov, Ljubljana turizem, Ljubljanski grad, Slovenska skupnost naravnih zdravilišč. 

 ______________________________________________________________________________________________


Po predstavitvah so se odvili B2B sestanki med slovenskimi udeleženci in turškimi podjetji.


Konferenco sta obiskala tudi častna konzulka Mizyâl Karabiber ter častni konzul Mazhar Izmiroglu. 
Konference se je udeležilo več kot sedemdeset turških potencialnih partnerjev in investitorjev, med katerimi nekateri že poslujejo s Slovenijo.  
Največ zanimanja je bilo za sodelovanje na področju gradbeništva, za investiranje v zeleno energijo. Velik interes je bil tudi s strani turških proizvajalcev, dobaviteljev za izvoz izdelkov v Slovenijo ter za ustanovitev zastopništev in logističnih centrov.


Eden izmed slovenskih udeležencev, direktor podjetja Elekro Val, Kristjan Balažic, odgovarja na vprašanje s kakšnim namenom se je udeležil delegacije: “Za poslovni obisk Istanbula smo se odločili z namenom srečanja z novimi partnerji iz panog gradbeništva, ki imajo namen sodelovanja z njimi, predvsem tudi izvoza več kot potrebnega gradbenega materiala.” In nadaljuje, da je delegacija več kot opravičila njegova pričakovanja.


Kot pravi, so dobili več podjetij, ki so napovedali obisk v prihodnjem mesecu. Vsekakor si še naprej obetajo kakšne posle ter nadaljevanje poslovnih pogovorov.


Prav tako zadovoljni so pri NETS. Direktor Janez Gunčar: “Delegacije smo se udeležili že drugič, z namenom krepitve vloge na tujih trgih, pridobivanju novih poslovnih partnerjev. Delegacija je absolutno presegla naša pričakovanja. Posebej so nas navdušili obiski nam zanimivih podjetij in vrsta novih potencialni poslovnih partnerjev. Novi poslovni kontakti na področju skupnih vlaganj v nove rešitve in krepitev blagovnih znamk, investiranja v razvoj trga kažejo velike potenciale. Prve konkretne poslovne dogovore, ki so nastali iz prvih stikov v okviru poslovne konference, načrtujemo že v mesecu decembru. Prvi otipljivi rezultati in sklenjeni posli bodo glede na optimizem poslovnih partnerjev najverjetneje vidni že v letu 2023. Veselimo se še nadaljnega sodelovanja.”


SLOTUR že v mesecu marcu prihodnje leto načrtuje investicijsko konferenco za turška podjetja v Sloveniji. 
 

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številki REVIJE KAPITAL v letu 2023 in 2024 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.