Myhajlo Todurov
Myhajlo Todurov
Objavljeno 27. 11. 2023

Tedenski finančni pregled: Mirno trgovanje in preobrati na kripto sceni

image placeholder

Osredotočenje tedna je bilo na podjetju Nvidia, ki je s svojimi rezultati za tretje četrtletje preseglo pričakovanja dobička in prihodkov. Kljub temu je delnica podjetja padla zaradi previdne napovedi, ki je odsevala omejitve izvoza na Kitajsko, kar je vplivalo na slabšo uspešnost indeksa Nasdaq.

Na makroekonomskem področju so naročila trajnih dobrin v oktobru zabeležila 5,4-odstotni padec, kar je drugi največji padec od aprila 2020. To je skupaj z zmanjšanimi strahovi pred inflacijo verjetno vplivalo na močno povpraševanje po dražbi 20-letnih ameriških državnih obveznic. Donosnost 10-letnih obveznic je do srede padla na 4,37%, kar je najnižja raven v več kot dveh mesecih, vendar so se do konca tedna donosi zvišali.

V Evropi je indeks STOXX Europe 600 končal teden 0,9% višje, medtem ko so bili donosi japonskih delnic skozi teden zadržani. Delnice na Kitajskem so padle zaradi gospodarskih težav, kljub možnosti novih spodbujevalnih ukrepov za nepremičninski sektor. Dolar je zaključil teden nižje, dosegel je 3-mesečno dno. Cene zlata so se vrnile nad 2000 dolarjev, cene nafte pa so po štirih tednih padanja končale rahlo višje. Bitcoin je dosegel novo najvišjo letošnjo raven, blizu 38.500 dolarjev.

Razburljivo na trgu kriptovalu 

Zadnji podatki razkrivajo, da so Binance namerno zamolčale več kot 100 tisoč sumljivih transakcij na njihovi menjalnici, ki so bile morebiti povezane z raznimi prevarami ter ilegalno aktivnostjo. Saga z Binancami, ki smo ji priča v zadnjem mesecu, je sprožila val odlivov sredstev uporabnikov iz njihove platforme. Zadnja objava o preiskavi, kazni ter odhodu CZ-ja je sprožila za več kot milijardo dolarjev odlivov sredstev v le 24 urah. Zadnje informacije kažejo, da bivšeku direktorju Binanc grozi 10 let zaporne kazni.

Ni bilo pa vse negativno. V Združenem kraljestvu je zdaj dovoljena tokenizacija investicijskih skladov, kar predstavlja pomemben korak pri vključevanju tehnologije blockchain v sektor upravljanja premoženja. Ta razvoj bo omogočil bolj stroškovno učinkovito in transparentno trgovanje z naložbenimi sredstvi ter investitorjem omogočil dostop do širšega nabora sredstev. Trenutno je dovoljena le za sklade, ki jih avtorizira FCA. Ta premik bi lahko spodbudil večjo sprejetost tokeniziranih skladov, saj prinaša prednosti, kot sta večja likvidnost in delna lastništva, ter se usklajuje s svetovnimi trendi digitalnih sredstev in finančnih instrumentov, ki temeljijo na blockchainu.

Tokenizacija omogoča širšemu krogu ljudi vlaganje v premoženje, kot so nepremičnine, redka umetniška dela ali zasebni kapital, in povečuje likvidnost tradicionalno nelikvidnih sredstev. 

IndeksZaključna vrednostTedenska spremembaLetošnja sprememba
DJIA35.3901,30%6,80%
S&P 5004.5591,00%18,70%
NASDAQ14.2510,90%36,20%
MSCI EAFE2.1010,00%8,10%
10-letne obveznice ZDA4,47%0,00%0,60%
Nafta WTI ($ / sodček)75,81%-0,30%-5,50%
Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.