Uredništvo Revije Kapital
Uredništvo Revije Kapital
Objavljeno 21. 10. 2022

Borza terjatev - upravljavec trga za vzajemno financiranje

image placeholder

Pot, ki vodi k uspešnemu, trajnostnemu in stabilnemu gospodarstvu, je v medsebojnem povezovanju. Borza terjatev to poslanstvo zasleduje na področju finančnega posredništva. Borza terjatev kot upravljavec prve platforme za vzajemno (peer-to-peer) financiranje v Sloveniji pospešuje likvidnost med podjetji in s tem aktivno podpira razvoj in rast domačega gospodarstva. 

Ideja za razvoj finančno-tehnološke (fintech) platforme, ki bo na enostaven način povezovala podjetja in jim omogočala sklepanje poslov za odkup terjatev, sega v leto 2011, dejansko pa je Borza terjatev (BT) na slovenskem trgu prisotna od konca leta 2015. Finančna platforma BT posnema delovanje organiziranih finančnih trgov in je plod lastnega razvoja, za katerega je družba prejela številne domače in mednarodne nagrade. 

Prav tako je Borza terjatev v zagonski fazi prejela finančno podporo Slovenskega podjetniškega sklada in programa Evropske komisije Horizon 2020. Borzo terjatev podpirata Republika Slovenija in Evropska unija. Ustanovitelj Borze terjatev Marko Rant pojasnjuje, da so edina stalnica v finančno-tehnološkem podjetju neprekinjeno inoviranje, razvoj in nadgrajevanje storitev za stranke. Od leta 2019 Borza terjatev svojim članom poleg sklepanja poslov za odkup terjatev omogoča tudi sklepanje posojilnih poslov, ki danes predstavljajo že približno ½ obsega vseh sklenjenih poslov na finančni platformi BT. Od vzpostavitve Borze terjatev do danes so vlagatelji slovenskim mikro, malim in srednje velikim podjetjem preko finančne platforme BT zagotovili že 430 milijonov evrov kratkoročnega financiranja, od tega samo lani več kot 110 milijonov. Pri tem so vlagatelji na Borzi terjatev v zadnjih petih letih dosegali povprečne letne donose med -1,6 in 6,9 odstotka. 

 

»Pot, ki vodi k uspešnemu, trajnostnemu in stabilnemu gospodarstvu, je v medsebojnem povezovanju.«

 

Konec leta 2020 je Borza terjatev preko svoje hčerinske družbe P2P Finance iz Zagreba svoje storitve začela nuditi tudi na Hrvaškem. Kot fintech družba so na Borzi terjatev predani razvoju, inovacijam na področju finančnega posredništva in zagotavljanju kakovostne storitve za uporabnike. Glavne prednosti za uporabnike so hitrost in odzivnost pri financiranju podjetij na eni strani ter enostavnost in stabilnost naložbe za vlagatelje na drugi.

Okoliščine v gospodarstvu se v današnjem času spreminjajo in tem spremembam sledijo tudi na Borzi terjatev. Slovenska podjetja se že soočajo z izzivi povišanih stroškov in dobave energentov, kar lahko v prihodnosti povzroči motnje v dobavnih verigah in zamude pri plačilih. Takšnih posledic na trgu še ni opaziti, a je pomembno, da se nanje pravočasno pripravimo. Prav za naslovitev teh izzivov Borza terjatev v kratkem načrtuje tudi tehnološko nadgradnjo finančne platforme BT s prilagojenim in izboljšanim sistemom za upravljanje kreditnih tveganj. 

 

»Denar raste na drevesu vztrajnosti.«

 

Izredno so ponosni na to, da so skupaj s partnerji in sodelavci Borzo terjatev iz gole poslovne ideje razvili v družbo, ki je danes eden od vodilnih nebančnih finančnih posrednikov v Sloveniji. Vse, kar je karkoli vredno, se skriva za tančico strahu.

Njihovi poslovni cilj so prilagoditev poslovanja aktualnim razmeram. Svojim strankam želijo stati ob strani in jim omogočiti čim mirnejšo prilagoditev njihovega poslovanja na spremenjene gospodarske razmere. Vzporedno s tem na Borzi terjatev vodijo projekt nadgradnje sistema za spremljavo in upravljanje s kreditnimi tveganji in projekt vzpostavitve specialnega investicijskega sklada za vlagatelje.

 

»Ne verjamem v napake, temveč v učenje iz izkušenj. Napaka je zgolj to, da se iz izkušenj ne učimo.«

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.