Myhajlo Todurov
Myhajlo Todurov
Objavljeno 4. 4. 2023

Borzni pregled: Izjemen začetek leta znova zbuja pohlep vlagateljev

image placeholder

Januarja smo na trgih videli preobrat vsega, kar je vplivalo na gibanja trgov v preteklem obdobju. Sektorja komunikacij in osnovnih potrošnih dobrin sta bila tokrat najdonosnejša. Ravno ta dva sektorja sta bila lani med tistimi, ki sta najbolj razočarala vlagatelje. Defenzivni sektorji so bili lani tisti, ki so bili najdonosnejši, prav ti sektorji pa so januarja zaostali za splošnimi trgi. Sektor osnovnih potrošnih dobrin je januarja pridobil 15,1 odstotka, komunikacije so pridobile 14,8 odstotka, industrija in zdravstvo pa sta izgubila 2 odstotka oziroma 1,8 odstotka. Dobro so se odrezala tudi podjetja z nižjo tržno kapitalizacijo (small caps stocks), posledično je indeks Russell 2000 pridobil 9,8 odstotka, splošni indeks S&P 500 pa je januarja pridobil 6,3 odstotka. 

Še največ veselja pa so gibanja delniških trgov prinesla evropskim vlagateljem, saj je indeks MSCI Europe le nekaj odstotkov od rekordne vrednosti, dosežene leta 2021. Ob boljših gospodarskih obetih so pozitivno presenetili tudi poslovni rezultati podjetij. 

Tudi na obvezniškem trgu so vlagatelji januarja doživeli odboj, kar so pozdravili, saj je bilo leto 2022 eno slabših za vlagatelje v obveznice. Razlog za januarski odboj po 13-odstotnem padcu v preteklem letu gre iskati v nižji stopnji inflacije in umiritvi retorike ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed). 

Padec zadnjih 12 mesecev je bil predvsem posledica skrbi vlagateljev glede stopnje inflacije. Na srečo so se trendi v zadnjih mesecih začeli umirjati. Po pričakovanjih analitikov bo Fed prenehal višati ključne obrestne mere v drugi polovici tega leta. Evropska centralna banka (ECB) pa bo zaradi zaostanka za Fed primorana monetarno politiko zategovati dlje časa, zaradi česar analitiki menijo, da se EU še ni uspela izogniti recesiji. Tudi za ZDA je še prezgodaj reči, ali so se izognile recesiji, vendar je položaj ameriškega gospodarstva nedvomno boljši, kot smo mu priča na stari celini. 

Inflacija, obrestne mere in dobički

Pred najbolj pričakovano in napovedovano recesijo v zgodovini in skrbmi glede slabših gospodarskih kazalcev se pozornost vlagateljev vedno bolj usmerja v poslovne rezultate podjetij. Rast plač in slabša prodaja silita številna podjetja v rezanje stroškov, ki ga dosežejo z odpuščanji, še posebno v tehnološkem in finančnem sektorju. Objave rezultatov podjetij v ZDA so pokazale, da je dobiček podjetij na letni ravni (YoY) upadel. Objavljeni rezultati v času pisanja kažejo na 5-odstoten padec rasti dobičkov v primerjavi s 4,3-odstotno rastjo v tretjem lanskem četrtletju. Padec rasti dobičkov podjetij je višji od revidiranih napovedi, ki so jih podjetja sporočila decembra lani. 

Zadnji podatki kažejo, da se stopnja inflacije v svetu in še posebej v ZDA niža. Januarski podatek je pokazal na 6,4-odstotno rast cen, kar predstavlja že sedmi zaporedni mesec upadanja stopnje inflacije. To pa še zdaleč ni tako pozitiven podatek, kot se morda zdi na prvi pogled, saj je bil padec nižji od pričakovanj analitikov, ostali kazalci pa tudi kažejo na to, da je še prezgodaj govoriti o tem, da je centralni banki Federal Reserve uspelo premagati inflacijo. Predstavniki centralne banke so namreč jasno dejali, da je cilj inflacija pri 2 odstotnih točkah. Obenem je postalo jasno, da bodo pri Fed vrhunec pri obrestnih merah dosegli višje, kot se je sprva napovedovalo. Prva nižanja pa se pričakuje še pred koncem tega leta. 

Stanje v segmentu monetarne politike centralnih bank bo letos predstavljalo največjo težavo za poslovanje podjetij. Kakršnokoli odstopanje od trenutno pričakovanih zahtevnih razmer bi lahko dodatno ogrozilo poslovanja podjetij, s čimer bi bila ta prisiljena v dodatna odpuščanja. Zato se priporoča večja stopnja previdnosti, največ pozornosti pa namenite podjetjem, ki so skozi zahtevne razmere uspela obdržati visoko stopnjo marže. 

Ni čas za špekulacije

Morda bo zadnja rast delniških trgov spodbudila številne vlagatelje k nakupu delnic, kar ni slabo, vendar se najprej vprašajte, zakaj investirate. Ker pričakujete nadaljevanje rasti in verjamete, da smo že iz najhujšega, ali samo zaradi tega, ker smo v zadnjem mesecu beležili visoko rast tečajev? V slednjem primeru bi vam priporočil, da se najprej poučite o razlikah med investiranjem in špekuliranjem. Pri investiranju gre za dolgoročen proces, pri katerem vnaprej poznamo naše cilje, tveganje, pred tem opravimo raziskavo in sledimo začrtani strategiji. Pri špekuliranju pa gre za hipno odločitev, posledica česar je kratkoročna investicija z namenom hitrega zaslužka, in običajno brez znanja, ki bi ga za to potrebovali. Glavna razlika med obema pristopoma je v takem primeru predvsem stopnja tveganja, ki jo sprejmete. Razlika med pristopoma je lahko taka, da bi lahko govorili že o dveh različnih naložbenih tipih. Višje tveganje pa ne pomeni samo višje potencialne donosnosti, ampak tudi veliko višjo verjetnost izgube dela prihrankov, kar pa nedvomno ni cilj, ki ga imate pri investiranju. 

Za uspešno investiranje potrebujete potrpljenje, disciplino in predvsem dovolj časa. In ne pozabite na svoj cilj. Pred investiranjem pa se posvetujte s strokovnjakom.

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.