Jure Mlakar
Jure Mlakar
Objavljeno 31. 12. 2021

Generirane slike nepremičnin v oglasih, ki vzpodbudijo emocije - Nevromedia

image placeholder

“Če želite, da vaši potencialni kupci zaznajo vaš oglas, morate najprej pritegniti njihovo pozornost, nato vzpodbuditi njihove emocije, preko katerih boste produkt zasidrali v njihov spomin.”

V oglaševalskih agencijah se zavedamo, da je prava vizualna upodobitev zgodbe za katero želimo, da jo uporabniki poosebijo, ključna za uspešnost prodaje dotičnega proizvoda ali storitve. Vsa ta spoznanja se implementirajo po podobnem ključu tudi v oglase nepremičnin.

Če smo lahko v trgovski panogi priča zabavnim in kreativnim oglasom, lahko za nepremičnine mirno rečem, da tega preboja še ni bilo v taki meri, da bi uporabniki na podlagi oglaševanja signifikantno sprejemali nakupne odločitve. Ključni faktorji pri nakupu nepremičnine so še vedno cena, lokacija, rok vselitve itd...

Zato se investitorji in prodajalci nepremičnin (še) ne poslužujejo kreativnih rešitev, ki bi poleg same vizualizacije nepremičnine, podajala potencialnim kupcem ali obiskovalcem tudi zgodbo, za katero bi bili  uporabniki pripravljeni odšteti tudi kakšen Evro več, kot je trenutna prodajna cena. Mnogokrat je tudi oglaševanje prepuščeno nepremičninskim posrednikom, ki preko svojih obstoječih kanalov in po svojih močeh nepremičnine prodajajo po klasičnem načinu osebne prodaje. Tukaj na podlagi oglasov v raznih medijih, kjer se kupec seznani z obstojem nepremičnine preko posrednika nato izpelje kompleksna osebna prodaja. Nepremičninski posredniki lahko povedo, kako zapleten proces je to in koliko prepričevanja ter ustrežljivosti (občutka) je potrebno za sklenitev posla. V času, ko je povpraševanje veliko to seveda ne predstavlja tako velikega izziva, se pa stvari obrnejo, ko začne ponudba presegati povpraševanje in prodajalci nemočno kompenzirajo to neravnovesje s padcem cen nepremičnin, namesto marketingom, ki bolj emotivno nagovarja kupce. Kaj so potem tiste “malenkosti”, ki ločijo dobre prodajalce od slabih in tiste, ki zmorejo kljub nižjemu povpraševanju nepremičnine prodajati po višjih cenah, kot jih nekako narekuje tržna situacija.

Stroka jasno pravi, da bodo oglasi, ki dosegajo višje vrednosti pri merjenju ključnih variabel (pozornost, emocije in spomin) na višjem nivoju, žele večje uspehe, kot tiste z nižjimi vrednostmi. V prejšnji številki sem se že dotaknil tehnik, ki jih v nevromarketinški analizi uporabljamo za optimiranje učinkovitosti oglasnih sporočil, to pot pa bi morda lahko podal nekaj primerov uporabe kreativnosti v upodobitvi zgodbe skozi arhitekturno generirane slike. Primeri z uporabo prepoznavnih zgradb upodabljajo zgodbe in vzpodbujajo emocije ter opazovalčeve možnosti interakcije z njimi.

 

Uporaba tehnike gradnje iz obdobja upodobljenega v sliki – muzej arhitekture Pariz (vir: adsoftheworld.com)

Več kot sama stavba v kampanji »Odkrijte celotno zgodbo« -  Shchusev  državni muzej arhitekture (vir: Saatchi.ru)

Prav tako mega spodaj – kampanja za londonski transport (vir: www.radoxist.com)

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.