Myhajlo Todurov
Myhajlo Todurov
Objavljeno 16. 11. 2023

Inflacija narekuje prihodnjo smer gibanja borznih trgov

image placeholder

Le v dveh mesecih (september in oktober) so pomembnejši indeksi izgubili več kot 10 odstotkov in uradno pristali v območju korekcije. November pa se je do sedaj, po objavi spodbudnih podatkov o višini inflacije, izkazal kot eden boljših mesecev za trge in nadoknadil skoraj vse izgubljeno. Toda kaj pričakovati v prihodnje? Strokovnjaki pravijo, da bo največ odvisnega od inflacije ter monetarne politike Federal Reserve.

Nedavna gibanja na finančnih trgih kažejo na pričakovanja, da bo ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) v naslednjih letih agresivno nižala obrestne mere. Indikacije iz CME Group's FedWatch orodja napovedujejo znižanje obrestnih mer za odstotno točko do konca leta 2024. Kljub temu je takšno pričakovanje morda preoptimistično, zlasti glede na dosedanjo previdnost centralne banke v boju proti inflaciji.

Analiza nedavnih gospodarskih poročil

Dva ključna poročila ministrstva za delo ZDA, ki sta bili objavljeni ta teden, kažeta na stabilizacijo potrošniških cen in padec veleprodajnih cen za 0,5% v oktobru. Kljub temu je letna stopnja rasti cen (kazalec CPI) še vedno 3,2%, jedrni CPI pa beleži 4-odstotno rast. Ta podatka kažeta, da kljub umirjanju inflacije še vedno nismo dosegli ciljne stopnje inflacije, ki jo zasleduje Fed.

Fed si prizadeva za inflacijo okoli 2%, a še ni jasno, kako visok upad inflacije bi zadostoval za preobrat v njihovi politiki. Jerome Powell, predsednik Fed, je poudaril potrebo po dodatnih podatkih, preden se sprejmejo kakršnekoli odločitve. Medtem ko so trgi prepričani v svoj prav in potek prihodnje politike centralne banke, so predstavniki Fed bolj zadržani.

Prihodnji obeti in možni scenariji

Trenutno trg ne pričakuje nadaljnjih dvigov obrestnih mer, prvo znižanje pa pričakujejo že v maju, ki bi mu sledila še nadaljnja tri znižanja do konca leta 2024. To bi znižalo referenčno obrestno mero na ciljni razpon 4,25% do 4,5%, kar je dvakrat hitreje od septembrskih napovedi predstavnikov Fed. Vendar je pomembno omeniti, da tržna pričakovanja niso vedno sovpadala s končnimi ukrepi centralne banke.

Pričakovanja trga so lahko volatilna, in s prihajajočima poročiloma o inflaciji, ki bosta objavljena pred naslednjim zasedanjem Fed, bi lahko Wall Street ostal razočaran.

V prihodnje ključni gospodarski kazalci, še posebej inflacija

V prihajajočih mesecih bo pomembno spremljati, kako se bo Fed odzival na najnovejše gospodarske podatke in tržna pričakovanja. Kljub trenutnim znakom umirjanja inflacije, centralna banka ostaja v težki situaciji, saj mora uravnotežiti svoje inflacijske cilje z ohranjanjem gospodarske stabilnosti. Tržna pričakovanja igrajo ključno vlogo, vendar se mora Fed osredotočiti na dolgoročne trende in podatke, preden sprejme kakršnekoli konkretne ukrepe.

Zato je tudi za vlagatelje v prihodnjem obdobju priporočljivo biti nekoliko bolj previden in se ne izpostavljati previsokemu tveganju. 

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številki REVIJE KAPITAL v letu 2023 in 2024 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.