Myhajlo Todurov
Myhajlo Todurov
Objavljeno 6. 12. 2023

Nepremičninski sektor: ESG in digitalizacija bosta poganjala prihodnji razvoj

image placeholder

Upočasnitev v letu 2023, a povpraševanje ostaja stabilno

Leto 2023 je bilo obdobje upočasnitve za stanovanjski trg, predvsem zaradi višjih obrestnih mer in splošne gospodarske negotovosti. Vendar pa je povpraševanje po kakovostnih stanovanjskih nepremičninah ostalo stabilno, kar pripisujemo kroničnemu pomanjkanju novogradenj v urbaniziranih območjih. To vztrajno povpraševanje, podkrepljeno z dolgoročnimi demografskimi trendi, kot so urbanizacija in rast gospodinjstev, napoveduje stabilno prihodnost stanovanjskega sektorja tudi v letu 2024.

Medtem ko je stanovanjski sektor doživljal upočasnitev, je logistični sektor cvetel. Njegova odpornost v času gospodarskega zastoja je bila impresivna, zahvaljujoč nenehnemu vzponu e-trgovine in potrebe po učinkovitejših dobavnih verigah. Predvidevamo, da bo rast tega sektorja nadaljevala v letu 2024, zlasti s povečanim povpraševanjem po skladiščnih in distribucijskih centrih v bližini mestnih območij.

Podatkovni centri so v zadnjih letih postali izjemno pomembni zaradi naraščajoče potrebe po podatkovni infrastrukturi. Ta trend digitalizacije podjetij in rast storitev v oblaku bo še naprej spodbujal rast tega sektorja v prihajajočem letu. Sektor gostinstva in turizma, ki je bil močno prizadet zaradi pandemije COVID-19, počasi a vztrajno doživlja obnovitev. V letu 2024 pričakujemo nadaljnje okrevanje, zlasti v segmentih luksuznih in butičnih hotelov, ki bi lahko izkoristili obnovljeno zanimanje za potovanja in turizem.

Digitalizacija in ESG ključna gonilnika razvoja

Vendar pa se evropski nepremičninski sektor ne sooča le z ekonomskimi in tržnimi spremembami, temveč tudi z naraščajočim poudarkom na trajnostnih standardih. Okoljska, socialna in upravljavska (ESG) vprašanja so postala ključna, saj investitorji in razvijalci iščejo načine za zmanjšanje ogljičnega odtisa in povečanje energetske učinkovitosti. Predvidevamo, da bo ta trend trajnostnega razvoja in ESG skladnosti ostal močan v letu 2024.

Enako pomembna je digitalna preobrazba sektorja, kjer tehnologija igra ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti nepremičnin. Digitalizacija, od avtomatizacije upravljanja nepremičnin do uporabe naprednih analitičnih orodij, bo ključna za izboljšanje učinkovitosti in donosnosti. V letu 2024 bo tehnologija nadaljevala s preoblikovanjem sektorja, omogočala boljše upravljanje sredstev in povečevala energetsko učinkovitost.

Poleg tega bo digitalizacija igrala ključno vlogo pri razvoju pametnih mest in integraciji nepremičnin v širše urbane ekosisteme. Napredne tehnologije, kot so 5G, bodo prinesle boljšo povezljivost in integracijo, kar bo privedlo do večje učinkovitosti, varnosti in udobja za uporabnike. V kontekstu ESG bo digitalizacija ključna za doseganje trajnostnih ciljev, saj bo omogočala nepremičninskim subjektom boljše nadzorovanje in upravljanje vpliva na okolje.

Pred evropskim nepremičninskim trgom svetla prihodnost

Kot se oziramo v leto 2024, se evropski nepremičninski trg pripravlja na obdobje, ki bo zaznamovano z inovacijami in prilagodljivostjo. Spremembe v obrestnih merah in tržnih pogojih zahtevajo prilagodljiv pristop od vseh akterjev v sektorju. Kljub temu sektor ostaja poln priložnosti, zlasti za tiste, ki so pripravljeni sprejeti nove tehnologije in se prilagoditi hitro spreminjajočim se tržnim razmeram.

Strateške investicije bodo imele ključno vlogo, saj bodo morale biti usmerjene ne samo v finančne donose, temveč tudi v širše družbene in okoljske učinke. Z večjim poudarkom na trajnostnih praksah in ESG standardih se obeta nadaljnje inovacije in razvoj v sektorju, kar bo prispevalo k ustvarjanju bolj odpornega in trajnostno naravnanega trga nepremičnin.

V zaključku lahko rečemo, da bo evropski nepremičninski trg v letu 2024 vitalen in dinamičen, kar bo odražalo inovativnost, prilagodljivost in dolgoročno vizijo ključnih akterjev na trgu. Ta razvoj ne bo samo odraz trenutnih tržnih razmer, temveč bo tudi utiral pot za prihodnje generacije v svetu nepremičnin. Razvoj pametnih mest, integracija naprednih tehnologij in poudarek na trajnosti bodo ključni dejavniki, ki bodo oblikovali prihodnost sektorja nepremičnin v Evropi.

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.