Srečko Pirtovšek
Srečko Pirtovšek
Objavljeno 25. 10. 2022

Pogovor z županom mesta Ljubljana Zoranom Jankovićem

image placeholder

Kapital: Pred petimi leti ste v intervjuju za Kapital na vprašanje, katere so največje bolečine Ljubljane, ki jih boste skušali v prihodnjih petih letih pozdraviti, odgovorili, da prenova tržnice z garažno hišo, prenova Ilirije, Stožice, Plečnikov stadion, železniška postaja ... So poleg začete prenove Ilirije te bolečine ostale?

Zoran Janković: Gre za pet projektov, ki me zares mučijo in se zaradi različnih okoliščin še niso realizirali, sem pa vesel, da se zadeve premikajo na bolje. Najprej trgovski del Stožic. Prepričan sem, da bo gospod Rastoder v kratkem začel delati, ima že tudi kar nekaj potencialnih najemnikov. Stadion in večnamensko dvorano v Stožicah smo končali že leta 2010 in od takrat so se tam zvrstila različna športna tekmovanja najvišjega ranga, številni koncerti in mnogi drugi dogodki. Letno se tam zvrsti milijon obiskovalcev.

Glede Plečnikovega stadiona je zadeva na sodišču. Gospod Joc Pečečnik je dobil spor z državo, ker je bivši minister za kulturo Vasko Simoniti preklical že pridobljeno pravnomočno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenija. Projekt Emonika se izvaja, pri njem sodelujemo z izgradnjo infrastrukture in v teku je razpis za izvajalca del, prav tako so trije investitorji že začeli postopke za pridobivanje gradbenega dovoljenja - Corwin za poslovno stavbo, Emonika za poslovno-stanovanjski stavbi, Slovenske železnice in država pa za železniško in avtobusno postajo, tako da bo na tem območju investicij za 600 milijonov evrov, mesto Ljubljana pa bo prispevalo 100 milijonov evrov za infrastrukturo. Končujemo izgradnjo centra Rog, prav tako pričakujemo gradbeno dovoljenje za prenovo tržnice z gradnjo podzemne garaže, tako da so ti projekti v izvajanju. Največji izziv pa vidim v gradnji sežigalnice. Trenutno se Ljubljana ogreva na plin in premog, kmalu bomo zaključili gradnjo plinsko parne enote. Smo pa kupili že tudi 290.000 ton premoga, tako da bo Ljubljana na toplem, tudi če bo polarna zima. Z gradnjo sežigalnice pa bi bili sedemdesetodstotno samooskrbni. Je pa za naše meščanke in meščane pomembno, da smo v tem času izvedli več kot 2400 projektov.

 

» … V vseh letih županovanja sem osebno spoznal več kot 30.000 občanov. Dan odprtih vrat imam običajno prvi torek v mesecu, ta torek sem imel razgovore do osmih zvečer, in ker je bilo preveč prijavljenih, sem pogovore nadaljeval še naslednji dan …«

 

Kapital: Glede sežigalnice je Ljubljano in seveda tudi vas obiskal dunajski župan. Kaj se lahko naučimo od njih? Sežigalnico imajo praktično sredi mesta, pa s tem nimajo težav ne mesto ne meščani?

Zoran Janković: Dunajski župan dr. Michael Ludwig in njegova ekipa sta k nam prišla predstavit svoj projekt in svoje izkušnje na tem področju. Težko razumem, da nekdo nasprotuje takšnim projektom, še posebej, če vemo, da je Evropska unija določila zelo stroga pravila glede izpustov emisij in kakovosti zraka. Tudi sami bomo mestnemu svetu v sprejem predlagali sklep, da morajo biti emisije manjše od najnižje z zakonom EU predpisane vrednosti. Podobno imajo v sežigalnici na Dunaju, ne le da so izpusti v dovoljenih mejah, so celo pod minimalnimi predpisanimi, in to bo veljajo tudi za nas. S tem bo kakovost zraka višja tudi zato, ker bomo prenehali uporabljati premog. Na javno razpravo bomo povabili vse tiste, ki glede projekta še vedno dvomijo. Ne sprejemam očitkov, da nihče ne bo kontroliral vsebnosti izpustov, ker to ne drži. Meritve se bodo izvajale ves čas, saj nihče ne želi zastrupljati samega sebe in svojih otrok. Če je očitek nekaterih, da je Ljubljana slabo prevetrena in da je inverzija na 120 metrih, bomo zgradili dimnik na 150 metrih ali celo višjega, tako da bo segal čez inverzijsko plast. 

Kapital: Gospod Pečečnik je že »praznoval« petnajstletnico neuspešne izvedbe Plečnikovega stadiona. Sliši se neverjetno, da je kaj takšnega sploh mogoče. Bo ob koncu vašega naslednjega mandata praznoval 20-letnico?

Zoran Janković: Kot mesto smo za projekt naredili vse, kar smo lahko. Projekt je bil izbran na javnem natečaju, sodelovalo pa je nemško podjetje, ki je projektiralo že 68 stadionov po svetu. Na predstavitvi pred trinajstimi leti je bil prisoten tudi tedanji predsednik vlade Borut Pahor in takrat so vsi projekt pohvalili. Potem pa so se začeli zapleti tudi pri državi in nekaterih prebivalcih okoliških Fondovih blokov. Nimam nič proti, če država sama obnovi projekt, ne pa, da ovira tiste, ki to želijo narediti. Mestna občina Ljubljana ni imela lastnine na samem stadionu, temveč je vložila zemljišče pred in za stadionom.

 

»… In to, da smo najlepše mesto na svetu, bom podkrepil samo z dvema priznanjema: lani smo bili proglašeni za najboljšo zeleno prestolnico Evrope od vseh dosedanjih, kar je veliko priznanje, letos pa smo bili razglašeni za najboljšo destinacijo v Evropi, ob tem pa je bila velika večina glasov s strani tujcev …«

 

Kapital: Pa še en vaš odgovor izpred petih let. Dejali ste, da bi si za Ljubljano želeli manj birokracije, bolj jasne zakone, da bo manj kot 50.000 brezposelnih in da mladi ne bodo več odhajali v tujino. Vaš komentar pet let kasneje?

Zoran Janković: Predvsem pri birokraciji smo na žalost še vedno tam, kjer smo bili. To je pred časom razlagal že naš častni meščan dr. Jože Mencinger, ko je primerjal dokumentacijo za uvoz z ameriško deklaracijo o neodvisnosti. Pri nas so recimo nekateri dokumenti zelo obsežni, kar je nesmiselno. Včasih smo rekli, da je bilo v Jugoslaviji veliko birokracije, zdaj pa ugotavljamo, da jo je v Evropski uniji še več. Upam si trditi, da se lahko mestna uprava v Ljubljani po operativnosti primerja z vsakim privatnim podjetjem, žal pa smo po drugi strani ponekod omejeni zaradi zapletene zakonodaje. Imamo pa izjemno nizko število brezposelnih, kar je pohvalno.

Kapital: Ena od pomembnih nalog vsakega mesta je prometna ureditev, zaprli ste del centra, kar se je pokazalo za zelo dobro odločitev. Kaj pa primestni promet, predvsem železnica?

Zoran Janković: Lahko govorim samo o tistem delu prometa, na katerega mesto lahko vpliva. Ljubljana ima največjo peš cono v Evropi in obsega že 19 hektarjev. Glede primestnega prometa je najbolj obiskana linija za Grosuplje in ta povezava se je izkazala kot zelo dobrodošla. Tudi z drugimi primestnimi občinami imamo avtobusno povezavo, razen z Domžalami, kjer čakamo na soglasje države. Vsak avtobusni potnik več pomeni boljši zrak zaradi manjšega števila avtomobilov na cestah. Uspešno potekajo tudi pogovori o primestni železnici, kar je prav tako ključnega pomena za ureditev mestnega prometa. Mora pa biti seveda hitra in dostopna. Tudi tukaj smo na dobri poti. Vedeti moramo, da vsak dan pripelje v Ljubljano 120.000 avtomobilov iz vse Slovenije z večinoma eno osebo v avtomobilu, to je voznik. Da bi čim več ljudi privabili, da se po mestu premikajo na trajnosten način, smo na mestnih vpadnicah uredili parkirišča P+R, kjer vsakdo lahko za 1,30 evra parkira svoje vozilo in dobi vozovnico za vožnjo z mestnim avtobusom, lahko pa svojo pot nadaljuje s kolesom iz samopostrežnega sistema izposoje BicikeLJ. Dobra prometna dostopnost je ključna za mesto. 

Kapital: Od Maribora do Ljubljane pa še vedno potrebujemo vsaj dve uri, od Maribora do Kopra pa celo pet. Sramota za tako razvito državo, kot je Slovenija. Po nekaterih ocenah se vsak dan samo na delo iz Maribora v Ljubljano vozi več kot 2000 ljudi, večinoma je vsak sam v avtu. 

Zoran Janković: Nesprejemljivo je, da potrebujemo za pot iz Maribora v Koper z vlakom pet ur, z avtom pa dobri dve uri in pol. Upam, da bomo to izboljšali z izgradnjo drugega tira in s prenovo obstoječih tirov ter postaj, saj je nesmiselno, da imamo vse več modernih vlakov, ki pa zaradi zastarelih prog ne morejo voziti dovolj hitro. 

Moram še izpostaviti, da smo župani prestolnic, ki so na trasi proge Orient expresa - torej Dunaj-Istanbul, podpisali predlog Evropski uniji, da se čim prej zgradi hitra železnica. S tem se je strinjala tudi predsednica Evropskega parlamenta in pozvala države, da predlog čim prej realizirajo. To je še posebno pomembno v sedanjih časih, ko opažamo, da so tudi letalske povezave negotove in zahtevajo veliko časa. 

Želim si, da bi čim prej zgradili tudi hitro železnico med Mariborom in Ljubljano. 

Kapital: Jeseni imamo dvojne volitve, tako za župane kot tudi predsednika države. Zakaj ste se odločili za prve? Nekateri so pričakovali in tudi napovedovali, da boste kandidirali za predsednika države!

Zoran Janković: Moj čas v državni politiki je minil. Pred enajstimi leti sem se zelo angažiral in tudi verjel, da lahko s svojo ekipo veliko naredim tudi na državni ravni kot predsednik vlade. Program, ki smo ga takrat pripravili, je še sedaj aktualen. 

Moram pa povedati, da funkcija predsednika države sploh ni zame, na kožo mi je pisana operativa. Po posvetovanju s svojo družino in najožjimi sodelavci sem se odločil, da bom kandidiral še za en županski mandat. Seveda pa spoštujem tudi vse, ki se bodo odločili za protikandidaturo, meščani pa naj izberejo tistega, v katerem vidijo, da lahko naredi več za mesto. Ko sem leta 2006 prvič kandidiral za župana, smo v program zapisali 22 projektov in navedli datume, do kdaj jih bomo realizirali. Iz različnih razlogov vseh še nismo končali, smo pa zato izvedli več kot 2400 drugih projektov. Imamo načrte in dodajamo nove projekte. 

Je pa ena od značilnosti mojega vodenja tudi v tem, da vedno načrtujemo več projektov, kot je na razpolago finančnih sredstev, predvsem zato, ker se med realizacijo lahko pojavijo nepredvidene težave, zaradi katerih določenih projektov potem ne moremo izpeljati skladno z našimi plani. Zgolj čakati samo na uresničitev nekaj projektov ni najbolj racionalna odločitev. Na področja športa bomo tako izvedli kar tri velike projekte: prenavljamo kompleks olimpijskega bazena Ilirija, v kratkem pričakujemo pridobitev gradbenega dovoljenja za izgradnjo bazena v Vevčah in za atletski center Žak v Šiški. Ključnega pomena je, da imamo gradbeno dovoljenje in da lahko začnemo izvajati projekt kadarkoli. Enako strategijo imamo pri vseh projektih, vključno z obnovami cest, kjer moramo biti še posebno pozorni na lastnike zemljišč in pridobitev njihovih soglasij, kajti v nekaterih primerih je postopek dolgotrajen in lahko traja več let. Vse zgoraj navedeno pripomore k temu, da smo pri realizaciji projektov uspešni. 

Zupan Zoran Jankovic_01_foto Uros Hocevar.JPG

 

»… Mlade pare poročam že 16 let in v tem času sem poročil že 600 parov. Vsi morajo priti prej k meni na razgovor, ker na poroki želim tudi sam uživati. Občutiti moram energijo med mladoporočencema, na koncu pa tudi vsem povem, da jim dajem 'garancijo' za petdeset let zakona. In to jim je seveda všeč …«

 

Kapital: Kako poteka dan Zorana Jankovića? Ena od ugotovitev občanov je, da vas vidijo povsod, če se ne motim, imate enkrat tedensko tudi odprta vrata za občane. Koliko ste jih na ta način v zadnjih šestnajstih letih tudi osebno spoznali?

Zoran Janković: V vseh letih več kot trideset tisoč. Dan odprtih vrat imam običajno prvi torek v mesecu, ta torek sem imel razgovore do osmih zvečer, in ker je bilo preveč prijavljenih, sem pogovore nadaljeval še naslednji dan. Večina meščanov pride, ker imajo določene težave, in jih poskusimo skupaj rešiti. Vsega seveda ne moremo, dobijo pa občani tudi jasen odgovor, zakaj nekaterih zadev ni mogoče uresničiti. Nekateri pridejo po nasvet, drugi pa se želijo z mano preprosto srečati. Vseh pogovorov sem zelo vesel in njihov smisel je, da zaznamo problem in iščemo rešitve. Velikokrat gre za na videz majhne probleme, ki pa posameznikom veliko pomenijo. So pa ti razgovori tudi neprecenljiva izkušnja, ki mi pokaže podobo mesta. 

Kapital: Najdete celo čas, da poročite mlade pare, ob tem je zanimivo, da morajo pred tem obvezno k vam na razgovor.

Zoran Janković: To počnem že šestnajst let in v tem času sem poročil že 600 parov. Vsi morajo prej priti na razgovor k meni, ker na poroki želim tudi sam uživati. Občutiti moram energijo med mladoporočencema, na koncu pa tudi vsem povem, da jima dajem "garancijo" za petdeset let zakona. In to jim je seveda všeč. Če pogledam statistične podatke, moram priznati, da sem kot matičar kar uspešen, kajti do sedaj se je ločilo le štiri odstotkov parov. V teh razgovorih pred poroko izredno uživam, saj me zanima, kako sta se spoznala, kdo je naredil prvi korak. Pa na poroki, ko vidim, kako mamice jokajo od sreče, pa seveda tudi nekateri očetje. Vsaka poroka je unikatna zgodba, imam tudi vse fotografije s pari, ki sem jih poročil. Na teh obredih tudi sam zelo uživam. 

Kapital: Ste velik podpornik športa, kar se kaže tudi v uspešnih nastopih ljubljanskih ekip, pred petimi leti ste v intervjuju izjavili, da ste zelo slabe volje glede nogometa v Ljubljani in vodenja klubske politike. Glede na zelo dobre rezultate Olimpije ste zdaj verjetno boljše volje?

Zoran Janković: Zagotovo precej boljše. Novi trener Albert Riera je prinesel veliko pozitivnega v klub, fantje mu verjamejo, celo kapetan Olimpije je izjavil, da je tako dober trener, da si fantje tega ne zaslužijo. Sam imam v ekipi tudi vnuka, ki sicer še čaka na svojo priložnost. Veliko spremljam ekipo, bil sem tudi na tekmah v Mariboru in Kopru. Dejstvo pa je, da dobre Olimpije ne more biti brez dobrega Maribora ...

Kapital: Kaj se bo v naslednjih petih letih spremenilo za občane Ljubljane, tudi za tiste, ki ste jih v zadnjih letih poročili, in seveda tudi za vse tiste, ki v Ljubljano prihajajo? Kakšno bo oziroma si želite, da bi bilo vaše mesto ob koncu naslednjega mandata?

Zoran Janković: Za vse te mlade, ki sem jih poročil, pa seveda tudi za vse druge si predvsem želim, da bi dosegli čim višjo stopnjo izobrazbe. Imamo izredno uspešna podjetja in tudi veliko možnosti za uspešne kariere. Želim si, da bi vsi ti mladi našli svoj dom v Ljubljani, in jim svetujem, če je le možno, naj najamejo posojilo in si kupijo stanovanje ali začnejo gradnjo hiše. Z najemnino 600 evrov ali več mesečno si že lahko privoščijo kredit, kar pomeni, da bo recimo čez dvajset let stanovanje njihovo, z dolgoročnim plačevanjem najemnine pa denar dobesedno mečejo stran. Zelo pomembna mi je pri mladih tudi toleranca, kot mesto tudi veliko delamo na sobivanju različnih in drugače mislečih. Ponosen sem na Ljubljančanke in Ljubljančane, ki spoštujejo to različnost, in ne glede na drugačnost vsakogar sprejmejo.

In to, da smo najlepše mesto na svetu, bom podkrepil samo z dvema priznanjema: lani smo bili proglašeni za najboljšo zeleno prestolnico Evrope od vseh dosedanjih, kar je veliko priznanje, letos pa smo bili razglašeni za najboljšo destinacijo v Evropi, ob tem pa je bila velika večina glasov s strani tujcev.

Kapital: Čakajo pa vas verjetno še priprave na pomembno praznovanje 1. januarja, pa ne le zaradi novega leta? (Zoran Jankovič bo prvega januarja praznoval 70 let!)

Zoran Janković: Ni nobenih posebnih priprav, sploh ne vem, ali se ta leta še sploh praznujejo. Moram pa povedati, da se vsak dan odlično počutim, in zame bi bila največja "kazen", da ne bi imel kaj početi. V službi se počutim kot na dopustu in res sem hvaležen svojim sodelavcem, da me že 16 let "prenašajo", saj vem, da sem tudi zelo zahteven. Imam pa najboljšo ekipo sodelavk in sodelavcev, na katero sem izjemno ponosen.

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številki REVIJE KAPITAL v letu 2023 in 2024 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.