Myhajlo Todurov
Myhajlo Todurov
Objavljeno 30. 12. 2022

Pregled trgov: proti koncu leta z eksplozivno rastjo

image placeholder

V začetku novembra je bila v ospredju nenehna skrb vlagateljev glede inflacije in nadaljnjega zaostrovanja monetarne politike centralnih bank. Centralne banke so poskrbele za nov krog strmih dvigov obrestnih mer. 

Federal Reserve (Fed) in Bank of England (BoE) sta zvišali obrestne mere za 75 bazičnih točk na 4 oziroma 3 odstotke. Vendar se je razpoloženje vlagateljev po objavi podatkov o inflaciji v ZDA za oktober kljub nasprotnim vetrovom zaradi strožje denarne politike znatno izboljšalo. Samo 7,7-odstotno medletno povečanje je bilo pod pričakovanji, kar je okrepilo upanje na trgu, da je ameriška inflacija dosegla vrhunec in bi se lahko izkazala za manjšo težavo, kot so se sprva bali. Zamisel, da bi padajoča inflacija lahko pomenila, da konec cikla zviševanja obrestnih mer ni daleč, je spodbudila rast delnic in obveznic.

Na Kitajskem so politiki uvedli omilitev nekaterih nadzornih ukrepov in povečali svoje prizadevanje za cepljenje starejših, kar je ponovno vzbudilo upanje, da se država postopoma pomika proti koncu svoje politike ničelnega covida. Medtem ko je napoved o popolni ukinitvi politike še vedno videti nekako odveč, je novembra sprožila preobrat gibanja delnic azijskih in razvijajočih se trgov. Močno okrevanje kitajskega povpraševanja bi bilo koristno ne le za Kitajsko, ampak tudi za vse glavne trgovinske partnerje v regiji.

ZDA

Makropodatki še naprej kažejo na prožno ameriško gospodarstvo. Prodaja v trgovini na drobno je bila boljša od pričakovane, z 1,3-odstotno rastjo glede na prejšnji mesec. Še naprej je opaziti velik razkorak med zelo negativnim razpoloženjem potrošnikov in dejanskim vedenjem potrošnikov, saj se zdi, da presežni prihranki in prožen trg dela trenutno prevladujejo nad naraščajočo zaskrbljenostjo glede izgube kupne moči. Stopnja brezposelnosti se je oktobra nekoliko zvišala na 3,7 odstotka, število prošenj za brezposelnost pa se je povečalo, vendar le zmerno.

Skrb vzbujajo gibanja na nepremičninskem trgu. Število začetih gradenj stanovanj, ki je aprila prvič po letu 2006 preseglo 1,8 milijona enot (na letni ravni), je oktobra padlo na 1,425 milijona enot. Prodaja rabljenih stanovanj za oktober pa je pokazala nadaljnji upad prodaje. Visoka rast obrestne mere 30-letne hipoteke s fiksno obrestno mero zmanjšuje dostopnost stanovanj do ravni, ki so bile nazadnje opažene leta 2006.

Inflacija v ZDA se je oktobra nekoliko ohladila. Cene blaga in avtomobilov so padle, saj so se motnje v dobavni verigi še naprej zmanjševale. Inflacija glede hrane, storitev in bivališč je bila bolj lepljiva. V prihodnje pričakujemo, da se bo inflacija še naprej umirjala, saj se svetovna gospodarska rast umirja. Indeks S&P 500 se je okrepil za 5,6 odstotka, donosnost ameriških državnih obveznic pa za 2,7.

Evropa

Oktobrski CPI (indeks cen življenjskih potrebščin) v evroobmočju se je medletno povečal za 10,6 odstotka, kar je nova najvišja vrednost. Cene hrane in stroški energije so bili glavni dejavniki rasti. Evropa še naprej čuti posledice energetske krize in zapoznelega prenosa cen na potrošnike. Samo oktobra so se stroški energije v Italiji zvišali za 24,1 odstotka m/m in tako pomembno prispevali k inflaciji v regiji. Kljub temu je bilo nekaj pozitivnih novic tudi na področju inflacije. Cene pri proizvajalcih v Nemčiji so se oktobra znižale za 4,2 odstotka. To je prvo mesečno znižanje po maju 2000 in prvi znak, da inflacijski pritiski cen vhodnih surovin popuščajo. Predhodna objava CPI za evroobmočje za november je prav tako pokazala rahlo umirjanje inflacije na 10 odstotkov medletno.

Tveganje, da bomo to zimo ostali brez plina, se je za Evropo v zadnjih tednih dodatno zmanjšalo zaradi razmeroma visokih temperatur in zmanjšanega povpraševanja. Evropska skladišča naj bi bila zapolnjena na 93 odstotkov zmogljivosti.

Kazalniki gospodarske aktivnosti v evroobmočju so novembra presenetili navzgor. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) v evrskem območju se je rahlo povečal na 47,8 v primerjavi s 47,3, zaupanje potrošnikov pa se je izboljšalo z zelo nizkih ravni. Evropske delnice so se okrepile za 6,9 odstotka, državne obveznice evroobmočja pa za 2,4.

V Združenem kraljestvu je inflacija oktobra dosegla 11,1 odstotka medletno, zaradi naraščajočih cen hrane in komunalnih storitev. Osnovna inflacija je ostala stabilna pri 6,5 odstotka medletno. Tako kot v evroobmočju se je gospodarska aktivnost v Združenem kraljestvu izboljšala. Maloprodaja je narasla za 0,6 odstotka m/m v primerjavi z -1,5 septembra, zaupanje potrošnikov pa se je rahlo izboljšalo na -44, kar je še vedno pod najnižjimi vrednostmi prejšnjega cikla. Kljub temu bo potrošniška poraba v prihodnje verjetno pod pritiskom glede na pritisk na prihodke. Urad za proračunsko odgovornost (OBR) pričakuje, da se bodo realni dohodki gospodinjstev v dveh letih do aprila 2024 znižali za 7 odstotkov – kljub 100 milijardam funtov državne podpore. OBR prav tako predvideva 1,5-odstotni padec BDP za leto 2023. Kljub temu se je FTSE All-Share okrepil za 7,1 odstotka. UK Gilts je vrnil 3 odstotke.

Kitajska

Novembra so politiki na Kitajskem napovedali 20 ukrepov za sprostitev omejitev covida. To je vključevalo skrajšanje obdobja karantene z deset dni na osem in vzpostavljanje sekundarnih stikov, ki niso več v okviru karantene. Kljub nekaterim nadaljnjim omejitvam, ki so bile uvedene proti koncu meseca, so se azijski delniški trgi zelo pozitivno odzvali na težnjo po cepljenju več starejših ljudi in upanje na manj restriktivno politiko covida v prihodnje.

Gospodarski podatki na Kitajskem so presenetili predvsem v negativni smeri. Sestavljeni PMI pri 48,3, uvoz pri -0,7 odstotka letno in maloprodaja pri -0,5 odstotka letno so bili šibkejši od pričakovanj in še naprej nakazujejo upočasnitev rasti. Monetarna politika je bila sproščena, nekaj podpore pa je bilo zagotovljeno nepremičninskemu sektorju. Azijske delnice so se v mesecu okrepile za 18,8 odstotka.

 

Zaključek

Ko se pomikamo proti koncu leta 2022, so obvezniški in delniški trgi pred kratkim uspeli povrniti nekaj velikih izgub, ki so se zgodile v prvih devetih mesecih leta. V naslednjem letu ne bodite presenečeni, če bodo razviti trgi zapadli v blago recesijo zaradi zaostrenih finančnih pogojev, manj podporne fiskalne politike in izgube kupne moči gospodinjstev. Kljub temu bi se morala inflacija začeti umirjati, trg dela bo oslabel in pritiski v dobavni verigah bodo še naprej popuščali. V takem okolju je lahko prihodnje leto za vlagatelje pozitivno.

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.