Uredništvo Revije Kapital
Uredništvo Revije Kapital
Objavljeno 26. 10. 2022

prof. dr. Danica Purg, ustanoviteljica in predsednica IEDC - Poslovne šole Bled

image placeholder

Je mednarodni center odličnosti, pomembno poslovno srečevališče ter ustvarjalno okolje, ki menedžerje in voditelje spodbuja k ustvarjalnemu razmišljanju. Od ustanovitve do leta 2022 se je na šoli izobraževalo več kot 97.000 udeležencev iz 100 držav. Je eden od svetovnih pionirjev pri razvoju holističnega pristopa k izobraževanju managerjev in voditeljev. Več kot 70 uglednih gostujočih profesorjev prihaja iz priznanih poslovnih šol po svetu: iz ZDA, Kanade, Evrope, Latinske Amerike in Južne Afrike. 

Šola je bila ustanovljena pred 36 leti kot prva tovrstna poslovna šola v srednji in vzhodni Evropi. Danes predstavlja eno od vodilnih mednarodnih institucij za razvoj menedžmenta v Evropi. Glavni stebri izobraževalnega procesa na IEDC so umetnost in vodenje, etika in trajnostni razvoj, saj verjamejo, da je treba za pravi preboj preseči meje tradicionalnih področij izobraževanja in črpati znanje in navdih tudi drugod. 

IEDC - Poslovno šolo Bled že od samega začetka vodi profesorica Danica Purg, njeno posebno področje zanimanja je iskanje navdihov za učenje menedžmenta iz umetnosti in drugih poklicev. Prof. dr. Danica Purg je prejela številne nagrade, priznanja in odlikovanja za svoje pionirsko delo na področju poslovnega izobraževanja v Sloveniji in po svetu. Ko je leta 2010 prejela mednarodno nagrado dekanka leta, ki ji ga je podelila prestižna Akademija za mednarodni management (AIB), so člani kot utemeljitev za podelitev imenovanja navedli: »Z mednarodnim priznanjem Dekan leta želimo izkazati priznanje izjemnim dosežkom prof. dr. Danice Purg v mednarodnem managerskem izobraževanju tako za pomembnost kot za raznovrstnost njenih prispevkov: za ustanovitev IEDC - Poslovne šole Bled, ene od vodilnih poslovnih šol v vzhodni Evropi, za ustvarjanje globalne mreže, za njen strokovni prispevek pri ustvarjanju mednarodne mreže dekanov in direktorjev poslovnih šol prek Združenja CEEMAN ter za uvajanje številnih inovacij v managersko izobraževanje.«

Profesorica Purg se tako že 36 let posveča izobraževanju in razvoju odgovornih vodij, ki vodijo na drugačen in boljši način, in pravi, da je zanjo največji uspeh, če udeleženec študija doživi preobrazbo in se po študiju vrne domov ne samo bolj izobražen, temveč tudi motiviran, da prispeva k pozitivnemu razvoju družbe.

KAPITAL: Ali nam lahko najprej poveste nekaj o tem, kako je nastala ustanovitev IEDC - Poslovne šole Bled?

Danica Purg: IEDC - Poslovno šolo Bled je leta 1986 ustanovila Gospodarska zbornica Slovenije na iniciativo predsednika Marka Bulca in z namenom, da pripravi novo generacijo slovenskih in jugoslovanskih menedžerjev, ki bodo vodili podjetja v smeri tržnega gospodarstva. Sedež šole je bil takrat na posestvu Brdo pri Kranju, ki je bil poletna rezidenca Josipa Broza - Tita. Ko sem bila leta 1986 imenovana za direktorico, sem naletela na močan odpor. Razumeti morate, da so bili to zelo drugačni časi, ko ni bila dobrodošla niti beseda menedžment. Vendar sem uspela premagati odpor nekaterih politikov (tudi s pomočjo predsednika države Janeza Stanovnika) in na novo zasnovala prvo poslovno šolo v regiji. Leta 2000 je IEDC odprl svoja vrata na Bledu, ki so ga opisali kot kraj, ki lahko še vedno preseneti tudi najbolj razvajenega in zahtevnega svetovljana. Vesela in ponosna sem, da je naša šola prav tu! Prepričana sem, da je izobraževanje vodstvenih delavcev najbolje izvajati v lepem in naravnem okolju, daleč od mestnega vrveža. Bled je pravi kraj za učenje in refleksijo.

IEDC je bil od vsega začetka zasnovan kot izjemna učna ustanova, ki zagotavlja poučevanje najboljših mednarodnih profesorjev in vrhunskih strokovnjakov. Danes nadaljujemo to tradicijo in smo postali svetovno znana mednarodna butična poslovna šola. To pomeni, da ohranjamo najvišje standarde na področju izobraževanja, a smo še vedno dovolj majhni, da svojim udeležencem, menedžerjem s celega sveta, zagotovimo najboljšo osebno izkušnjo. 

 

»Mnogi od nekdanjih študentov so postali tudi pomembni ustvarjalci sprememb v svojih okoljih, organizacijah in državah, zato je pomembno, da ostanemo v stiku z vsemi, še posebej pa z ljudmi, ki zares spreminjajo.«

 

KAPITAL: Eden od vaših sloganov je Samo najboljše je dovolj dobro (Only the best is good enough). 

Danica Purg: Tako je. Nikoli nisem sklepala kompromisov glede kakovosti in jih tudi nikoli ne bom! Slogan, ki ste ga omenili, je moj prvi slogan in ga vedno prenašam tudi na svoje sodelavce, saj sem rojena učiteljica. Vedno sem imela željo in potrebo, da to, kar sem se naučila ali odkrila, prenesem na druge. Zelo pomemben je bil ta slogan tudi, ko sem morala razložiti EFMD (Evropski fundaciji za razvoj menedžmenta) in Američanom, da je edini način, da uvedemo menedžment v srednjo in vzhodno Evropo, da pripeljemo le najboljše profesorje iz razvitejšega dela sveta. 

 

KAPITAL: Kdo so strokovnjaki, ki so vplivali na vas in vašo kariero?

Danica Purg: Pomagali in navdihovali so me izjemni profesorji menedžmenta in vodenja, kot so Peter Drucker, Henry Mintzberg, Manfred Kets de Vries, Edgar Schein, Otto Scharmer in Ichak Adizes, ki jih vse poznam osebno, ter skupina profesorjev, ki so morda manj znani, a so vrhunski, kot so Derek Abell, Jim Ellert, Nenad Filipović, Pierre Casse, Paul Claudel, Joe Pons in Juan Serrano, Peter Kraljič in Arnold Walravens, v vseh primerih ne le zaradi njihovega strokovnega pristopa in izjemnega poučevanja, temveč tudi in morda še bolj zaradi njihovega odnosa, za katerega so značilni človeški pristop ter občutki dolžnosti in odgovornosti. Priznati moram, da sem imela vse življenje priložnost, od osnovne šole na Ptujski Gori in v Majšperku naprej, da so me učili odlični učitelji in profesorji, in za to sem jim hvaležna.

 

KAPITAL: Pri svojem delu ste se srečali tudi z angleško kraljico Elizabeto II. Kako vam je to srečanje ostalo v spominu?

Danica Purg: Ko je kraljica Elizabeta II. obiskala Slovenijo, je bila v njen program obiska vključena tudi naša šola s konferenco o trajnostnem razvoju. Zaradi kratkega obiska v Sloveniji smo to konferenco organizirali v hotelu v Lipici. Kraljici sem v daljšem odmoru predstavila prisotne slovenske gospodarske voditelje. Presenetila me je s svojim pozornim poslušanjem in zanimivimi osebnimi komentarji. In ker je bila konferenca posvečena trajnostnemu razvoju, je pokazala veliko zanimanja za to temo. Zelo mi je žal, da je ni več med nami. 

 

KAPITAL: V teh težkih časih družba potrebuje navdihujoče voditelje. Kaj navdihuje vas? 

Danica Purg: Navdihuje me umetnost. Združevanje umetnosti in vodenja je že dolgo moja strast. Umetnost v različnih oblikah, zlasti gledališka in dramska, pozneje pa tudi likovna, je bila vedno zelo pomemben del mojega življenja. 

 

»Ohranjamo najvišje standarde na področju izobraževanja, a smo še vedno dovolj majhni, da svojim udeležencem, menedžerjem s celega sveta, zagotovimo najboljšo osebno izkušnjo.«

 

KAPITAL: Eden od stebrov izobraževalnega procesa na IEDC je umetnost in vodenje. Zakaj?

Danica Purg: Ker sem trdno prepričana, da je uporaba umetnosti pri razvoju vodenja kot orodja za razmislek in razvijanje čutov ključna, da vodje postanejo boljši opazovalci, boljši poslušalci in nasploh bolj empatični. Vključevanje umetnosti in umetniških izkušenj v izobraževalni proces je v središču pozornosti naše šole že od njenih začetkov. Navdih za ta edinstveni pristop k razvoju voditeljstva je globoko zakoreninjeno prepričanje, da "Umetnost pomaga, da več vidimo, več slišimo in več čutimo", kot je dejal slavni profesor Edgar Schein, prejemnik častnega doktorata na IEDC.

Predmet umetnost in voditeljstvo smo vključili tudi v študij MBA in ga vodijo priznani umetniki, kot so Haris Pašović, filmski režiser iz Sarajeva, prof. Nancy Adler, likovna umetnica in profesorica organizacijske kulture na univerzi McGill v Kanadi, profesor Arnold Walravens, zaslužni profesor Tehnološke univerze v Delftu, profesor korporativnega komuniciranja in zbiratelj umetniških del, Edina Selesković, ena najbolj znanih vizualnih umetnic iz Bosne in Hercegovine. Prav zaradi takšnega pristopa je naš program Executive MBA prejel nagrado The MBA Innovation Award za enega najbolj inovativnih na svetu. 

 

KAPITAL: IEDC - Poslovna šola Bled je tudi umetniška galerija. 

Danica Purg: Na naši šoli je umetnost prisotna povsod in je osupljiv arhitekturni prostor, ki ga je ustvaril nagrajeni slovenski arhitekt Vojteh Ravnikar, s čudovitim razgledom na alpsko okolico Blejskega jezera. Ko ljudje vstopijo v šolo, resnično vstopijo v umetniško galerijo, kjer si lahko v vsaki sobi ogledajo umetnine mednarodno priznanih umetnikov, v eni od naših glavnih učilnic pa je celo klavir. 

To poživi učni in delovni prostor ter ustvari navdihujoče okolje za udeležence, za zaposlene in za profesorje. Kot ustvarjalno okolje za ustvarjalno vodenje je naša šola zasnovana kot kraj, kamor vodje prihajajo ne le zaradi učenja, temveč tudi zaradi navdiha. Ljudje, ki pridejo k nam, navadno spremenijo svoje poglede in stališča – človek pa se lahko spremeni le, če je čustveno angažiran. IEDC to zagotavlja s svojimi seminarji in z izkustvenim učenjem. Seveda pa so v tem procesu zelo pomembni tudi vsi zaposleni, ki s svojo zagnanostjo navdihujejo prisotne. 

 

KAPITAL: Kakšne vrste izobraževanja ponujate?

Danica Purg: IEDC - Poslovna šola Bled nudi široko paleto izobraževalnih programov; ob mednarodnem študiju Executive MBA v eno-, dve- in triletni izvedbi in doktorskem študiju (DBA) organizira tudi štiri tedenske seminarje Vodenje poslovnih procesov (GMP), krajše seminarje za menedžerje in najvišje vodilne ter mednarodno poletno šolo za mlade menedžerje.

 IEDC je priznan inovator na področju razvoja programov po meri za podjetja in organizacije. Med večje korporativne kliente štejemo: Abbott, Achmea Nizozemska, BAE Systems, BBI BiH, Brambles Avstralija, Croatia Osiguranje Hrvaška, ComTrade skupina Slovenija, Enna Hrvaška, Ericsson Nikola Tesla Hrvaška, Generali CEE Holding, Končar Hrvaška, Medtronic Švica, NLB skupina, Slovenija, Novartis, Nicelabel, Petrol Slovenija, Smollan, Južna Afrika, VIG Avstrija, Takeda, Japonska. 

 

KAPITAL: IEDC - Poslovna šola Bled je tudi sedež mednarodnega združenja za razvoj menedžmenta, CEEMAN, ki povezuje 220 poslovnih šol iz 55 držav, in v okviru katerega deluje Mednarodna akademija za razvoj profesorjev menedžmenta, IMTA. CEEMAN prav v teh dneh praznuje 30 let obstoja.

Danica Purg: CEEMAN je bil ustanovljen na mojo iniciativo 1993. leta z namenom, da izboljšamo kakovost managerskega izobraževanja v srednji in vzhodni Evropi. Pri vodenju IEDC sem ugotovila, da bi lahko naredili veliko več, če bi šole iz srednje in vzhodne Evrope sodelovale, se spodbujale, se medsebojno cenile in ne samo kopirale razvitega Zahoda oziroma predvsem ZDA. Tako sem na konferenci 1700 dekanov managerskih šol iz vsega sveta v Chicagu izjavila: če nam želite pomagati pri razvoju managementa v srednji in vzhodni Evropi, nam dajte najboljše, ostalo pa zadržite zase. (»Give us the best from the West and keep the rest.«) To je naletelo na velik odmev, in šole, predvsem tiste, ki do takrat niso bile zainteresirane za sodelovanje v srednji in vzhodni Evropi, še najbolj pa Poljska in romunske, so se začele pospešeno vključevati v CEEMAN. Pred več kot dvajsetimi leti smo v okviru tega združenja ustanovili s pomočjo naših profesorjev Mednarodno akademijo za izobraževanje profesorjev IMTA, na kateri je doslej končalo usposabljanje več kot 700 profesorjev managementa s celega sveta. Zaradi diplomantov te šole lahko danes opravljamo mednarodne raziskave, kot je na primer raziskava o skritih zmagovalcih (hidden champions), najbolj inovativnih podjetjih v svoji panogi na svetu. Doslej so raziskovali in objavili rezultate o teh podjetjih iz 22 držav v dveh knjigah pri nemškem Springerju. Ustanovili smo tudi prvo mednarodno organizacijo šol, ki združuje 12.500 managerskih šol iz tako imenovanih rastočih gospodarstev (SVE, Afrike, Azije in Latinske Amerike), in bo možnosti za skupno delovanje na področju raziskovanja, razmenjave znanj, skupnih konferenc, medsebojnega priznavanja akreditacij tako še veliko več. Z združenjem omenjene Alliance of Management Development Association in Rising Economies pospešujemo odličnost in relevantnost managerskega izobraževanja in pravzaprav spodbujamo emancipacijo šol, podobno tistim, skozi katero smo šli vsi v SVE. 

Konec meseca septembra (op.: intervju je nastal v začetku septembra) bomo gostili jubilejno 30. konferenco CEEMAN, ki smo jo poimenovali The Future of Management Education - Understanding the Big Picture. Na njej bomo ugledne mislece spraševali, kako lahko menedžersko izobraževanje podpira vodenje in inovativnost, ki sta potrebna za uspešno obvladovanje kriz in nestanovitnosti današnjega časa. Kako bi morali učne načrte in procese izobraževanja o managementu spremeniti, da bi bili primerni za naš čas, in kaj lahko glede tega storimo skupaj? Konferenca bo izjemna tudi zaradi svoje inovativnosti. Med drugim bomo v sodelovanju z latvijsko menedžersko šolo RISEBA izpeljali plesno-vizualno uprizoritev o prihodnosti menedžerskih šol s pomočjo umetne inteligence. Del dogodka bo izpeljan tudi na Blejskem jezeru. 

 

»Samo najboljše je dovolj dobro (Only the best is good enough)«

 

KAPITAL: Vodili pa ste tudi mednarodno organizacijo PRME (Principles for Responsible Management Education – Principi odgovornega mednarodnega izobraževanja), ki deluje pri UNGC, združenju skoraj tisoč univerz z vsega sveta. 

Danica Purg: Bila sem ena izmed dekanov, ki so ustanovili PRME. To se je zgodilo leta 2007 na mednarodni konferenci na znani managerski šoli Case Western v Clevelandu. Organizacijski odbor PRME sem prvič vodila leta 2013 kot predsednica CEEMAN-a. Nato pa so me kar šokirali iz UNGC s sporočilom, da me prosijo, če postavim PRME spet na noge, saj je bila organizacija v hudih težavah zaradi konflikta, ali naj se PRME preseli v Evropo ali naj ostane v New Yorku. Zaradi tega je odšel direktor PRME-a in organizacija je životarila. V štirih mesecih je bil proces prestrukturiranja končan, pripravljeni so bili nova razvojna strategija, finančni model poslovanja in novi upravni odbor, ki je sestavljen iz predstavnikov z vsega sveta, vodi pa ga dekan znane managerske šole INSEAD.

Najbolj sem bila vesela, da mi je uspelo sestaviti tak upravni odbor, v katerem so zastopani vsi deli sveta. Za to sem se namreč vedno morala boriti pri drugih mednarodnih organizacijah. 

 

KAPITAL: IEDC - Poslovna šola Bled je ena od ustanoviteljic Inštituta WISE za razvoj trajnostnega delovanja in etičnega poslovanja v rastočih gospodarstvih. Kakšni sta misija in vizija inštituta? 

Danica Purg: Vizija Inštituta WISE (World Institute for Sustainability and Ethics in Rising Economies) je voditi poslovne transformacije na trajnostni način. Inštitut ima sedež na Bledu, regijske prostore v Kölnu, na Kitajskem in v Afriki, širi pa se tudi v Južno Ameriko in Indijo. Ustanoviteljice inštituta so štiri mednarodno priznane poslovne šole: IEDC – Poslovna šola Bled, Slovenija, Poslovna šola v Kölnu, Nemčija, Poslovna šola Univerze v Stellenboschu, Južna Afrika in Nacionalni inštitut za inovacije v menedžmentu na Univerzi Zhejiang, Kitajska. Že dolgo vemo, da so zelo uspešna tista podjetja, ki vlagajo v trajnostni razvoj in povezovanje. Zato je naš cilj, da WISE postane pomembna gonilna sila trajnostnega razvoja in etičnega poslovanja, kar bomo dosegli prek inovativnih in relevantnih raziskovalnih projektov, snovanja novih učnih programov, svetovanja in certificiranja podjetij.  

Misija inštituta je aktivno delovati na nivoju izobraževalnih ustanov, da bodo te lahko zagotovile najboljšo izobrazbo o trajnostnem razvoju in etiki, ter na nivoju podjetij, ki bodo dobila jasne usmeritve za integracijo trajnostnih in etičnih načel v jedro njihovega delovanja.

 

KAPITAL: V svoji karieri ste spoznali večji del poslovne in politične elite, zelo impresivna je tudi vaša mreža diplomantov. Ali je mreženje ena od skrivnosti uspeha?

Danica Purg: Če se ozrem na zgodovino naše šole, ki je hkrati tudi velik del moje osebne zgodovine, vidim, kako sta bila mreženje in moja želja po mreženju pomembna za njen uspeh.

Mreženje je učni proces, ki zahteva veliko energije, podjetnosti, odprtosti za spremembe, strasti, poguma in vztrajnosti. Pri mreženju se morate obnašati etično, sicer vas ljudje ne spoštujejo, in če želite biti uspešni, morate nenehno uporabljati in razvijati svoje komunikacijske spretnosti. Ko se z voditelji pogovarjam o vrednotah in značilnostih vodenja, pogosto poudarjam pomen mreženja, saj v svoji poklicni karieri in pri gradnji naše šole vidim, kako ključnega pomena je bilo to.

Naša najpomembnejša mreža, ki smo jo v 36 letih ustvarili na IEDC, so naši alumni – IEDC diplomanti (med alumne štejemo ljudi, ki so se šolali pri nas vsaj dva tedna). Danes ta šteje že 5611 diplomatov iz 75 držav, ki delujejo v 16 alumni klubih po celem svetu. Mreža alumnijev je odlična osnova za sklepanje novih poslovnih vezi in iskanje novih podjetniških in profesionalnih priložnosti, predvsem pa predstavlja platformo za nadaljnji osebni razvoj posameznika.

Mnogi od nekdanjih študentov so postali tudi pomembni ustvarjalci sprememb v svojih okoljih, organizacijah in državah, zato je pomembno, da ostanemo v stiku z vsemi, še posebej pa z ljudmi, ki zares spreminjajo. Lepo mi je hoditi na mednarodne konference in srečevati naše alumne, ki so postali člani parlamentov, predsedniki pomembnih podjetij, člani uprav, ministri, podpredsedniki vlad svojih držav itd. Seveda smo zelo ponosni nanje in še posebej, če vidimo, da se na svojih funkcijah obnašajo etično.

IEDC alumni klub Slovenija je bil ustanovljen leta 1992 kot prvi alumni klub IEDC - Poslovne šole Bled in danes združuje več kot 1000 članov, uspešnih slovenskih managerjev, med njimi so tudi (po abecednem redu): Blaž Brodnjak, Violeta Bulc, Tanja Fajon, Danijel Levičar, dr. Mark Pleško, Gregor Rajšp, Melanie Seier Larsen, dr. Iztok Seljak, Aleksander Zalaznik in še mnogi drugi.

 

»Ko je kraljica Elizabeta II. obiskala Slovenijo, je bila v njen program obiska vključena tudi naša šola s konferenco o trajnostnem razvoju.«

 

KAPITAL: Kakšna je po vašem mnenju prihodnost izobraževanja, kakšna znanja bodo potrebna čez 10, 20 let?

Danica Purg: V prihodnosti bodo imele večjo vlogo veščine vodenja in navdih, inspiracija, intuicija, čustvena inteligenca in odprtost za velike, nove ideje. V bistvu gre za ravnotežje med visoko tehnologijo in velikim vplivom intuicije in inspiracije. Temu večkrat rečem razmerje med »high-tech« in »high-touch«. Da bi imeli več časa za tisto drugo, torej »high-touch«, moramo imeti več pomoči napredne tehnologije. Podjetja bodo morala storiti veliko več za razvoj in obstanek talentiranih ljudi pri njih. Strateško planiranje kadrov bo postalo najpomembnejši izziv za vodilne in mlajši bodo pomagali starejšim pri učenju digitalnih spretnosti, starejši pa bodo postali bolj cenjen kader zaradi svojih izkušenj in intuicije.

 

KAPITAL: Kaj si želite za prihodnost?

Danica Purg: Moja želja je, da kot družba najdemo trajnostne rešitve na naše probleme in da mi, kot šola, »vzgajamo« managerje, ki bodo usposobljeni za ustvarjalno reševanje teh izzivov. To sta naša odgovornost in tudi poslanstvo. Na vseh področjih dela stremimo k izboljšanju, inovacijam in etičnosti in k še večji mednarodnosti.

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številki REVIJE KAPITAL v letu 2023 in 2024 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.