Myhajlo Todurov
Myhajlo Todurov
Objavljeno 10. 1. 2024

Rast segmenta obnovljivih virov energije ponuja naložbene priložnosti

image placeholder

V naslednjih letih bo ta sektor doživel pomemben porast zasebnih in javnih investicij, motiviran z nujnostjo prehoda na čistejše vire energije in novimi priložnostmi. Mednarodna energetska agencija napoveduje rekordne naložbe v čisto energijo, pri čemer se pričakuje, da se bodo letne naložbe do leta 2030 povečale na 4.500 milijard dolarjev, ključno za doseganje ciljev neto ničelnih izpustov.

Preberite intervju z g. Josef Gregoričem, direktorjem družbe KingConsulting, ki povezuje vlagatelje ter družbo SunContracting, izdajatelja obveznice Clean Energy Euro Bond.

Sektor obnovljivih virov, zlasti kopenska in morska vetrna ter sončna energija, kaže izjemno rast, ki bi lahko do leta 2030 presegla 2.000 milijard dolarjev. Vzporedno s tem se odpirajo številne priložnosti za dolgoročne vlagatelje zaradi vzpona alternativnih zelenih tehnologij, kot so čisti prevoz, vodik, biogoriva in inovacije v shranjevanju energije v baterijah.

Potreba po velikih kapitalskih vložkih za prehod na zelene vire energije naredi to področje privlačno za vlagatelje. Zelene naložbe postajajo pomemben del infrastrukture, ponujajo priložnosti za investicije z lastnostmi tveganja in donosa, primerljivimi z drugimi naložbenimi razredi.

V zadnjih dveh letih je trg obnovljivih virov doživel pomembne spremembe, s trendom visokih donosov pri podjetjih v zgodnjih razvojnih fazah. Vlade sprejemajo ukrepe za reševanje izzivov, povezanih z izdajo dovoljenj za novo energetsko infrastrukturo, kar dodatno spodbuja optimizem in rast v tem sektorju.

Mednarodna agencija za obnovljive vire energije poudarja potrebo po potrojitvi globalne kapacitete obnovljive energije do leta 2030, da se dosežejo cilji Pariškega sporazuma. Zniževanje stroškov proizvodnje sončne in vetrne energije, ki postajajo konkurenčni fosilnim gorivom, ter politična podpora nadalje spodbujajo rast in naložbe v tem sektorju.

Naložbe se širijo tudi na področja, kot so električni prevoz in energetska učinkovitost, kar odpira nove priložnosti za podjetja in vlagatelje. Ta razvoj nakazuje na širši spekter sektorjev dekarbonizacije in s tem trg obnovljivih virov postaja bolj institucionaliziran in zrel. Vse večji poudarek na trajnosti in zelenih tehnologijah prinaša nove oblike investicijskih strategij, diverzifikacijo portfeljev in možnosti sodelovanja med različnimi akterji na trgu. Ta dinamičen razvoj odraža rastočo prepoznavnost pomena trajnostnih naložb in njihove vloge v globalnem gospodarstvu, kar postavlja sektor obnovljivih virov energije v osrčje prihodnjih naložbenih strategij in trajnostnega razvoja.

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.