Iza Verdel
Iza Verdel
Objavljeno 3. 1. 2022

Sklepanje posla s Turki je pravi ritual z nenapisanimi pravili

image placeholder

Turčija, regionalna, politična in ekonomska velesila, ki je zgodovinsko in geografsko razpeta med dve celini in kulturi in se sploh v zadnjem stoletju izrazito nagiba proti zahodu, postaja vedno bolj zanimiva tudi za slovensko gospodarstvo. Letos mineva deset let od podpisanega strateškega partnerstva med državama. Blagovna menjava med Turčijo in Slovenijo ima velik potencial in z leti narašča, vendar je neizkoriščenih priložnosti še veliko. 

 

Dobro je poznati navade, običaje, lokalne razmere, birokratske zahteve, sploh pa je fino imeti dobro razvito mrežo poslovnih povezav.

 

Sicer je res, da je poslovna kultura tam drugačna in je lahko za evropska podjetja poslovanje dokaj zahtevno. Slovenija je tradicionalno vezana na zahodnoevropske trge, kjer je posel le posel. V Turčiji pa so izredno pomembni prijateljstvo, skupno pitje čaja, ustvarjanje odnosov. Predvsem pa mora biti prisotna pristna energija. Če Turek pri tebi ne začuti iskrenosti, bo tudi posel težko sklenjen. Za uspeh sta pomembna dober osebni odnos in zaupanje, ki se gradi dalj časa skozi številne sestanke, skupne projekte, druženja, ki niso vedno zgolj poslovne narave. 

Neposredni stiki z naročniki in odločevalci so zelo pomembni, dogovarjanja in proces odločanja pa torej trajajo dolgo. Turki zelo veliko dajo na to, da jih ceniš, spoštuješ, jim daš veljavo, jih ovrednotiš, si njihov prijatelj, saj se popolnoma zavedajo, da so močna in pomembna nacija. Dobro je poznati navade, običaje, lokalne razmere, birokratske zahteve, sploh pa je fino imeti dobro razvito mrežo poslovnih povezav. Vzpostavljene dobre odnose je nato treba tudi skrbno negovati. Sklepanje posla je pravi ritual z nenapisanimi pravili. Končna cena je v Turčiji rezultat pogajanj, pri čemer je pogajalska moč prodajalca v tem, da te prepriča o stopnji pomembnosti in nujnosti posla, tvoja pa, da kolikor toliko poznaš tamkajšnje trgovske in poslovne običaje in manire. 

Turki so zelo dobri trgovci in pogajalci, a ko pridobite njihovo zaupanje, stvari stečejo same. Turki so tradicionalno trgovci še iz obdobja Otomanskega cesarstva, ki je v svojih zlatih časih obsegalo zelo pomembna, bogata trgovska ozemlja. Zgodovinsko gledano so prestali številne preizkušnje. V ekonomsko-političnem smislu kot tudi na osebni ravni so zelo stabilni in samozavestni. Velika razlika v mentaliteti Turka in Slovenca se kaže na primer pri izgubi službe. Če v Sloveniji izgubiš službo, je to dobesedno poraz v vseh pogledih. Ljudje doživljajo osebne krize in so depresivni. V Turčiji se popolnoma zavedajo, da ne obstajajo varne, stalne službe, še v javnem sektorju ne. S tem dejstvom znajo normalno živeti. Da so Turki rojeni trgovci, pa se nikakor ne odraža zgolj na bazarjih (tržnicah), kjer ponujajo neskončne količine blaga, od spominkov, slaščic, začimb do tekstila, usnjenih izdelkov, modnih dodatkov, ampak tudi v sklepanju večjih in pomembnejših gospodarskih poslov.

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.