Mitja Pukšič
Mitja Pukšič
Objavljeno 31. 12. 2022

Začetek delovanja Poslovnega kluba Slovenija

image placeholder

Slovenija zagotovo velja za prožno, dinamično in konkurenčno gospodarstvo, ki je ves čas močno prisotno na mednarodnih trgih. Odnosi med Slovenijo in afriškimi državami so v zadnjih letih vse bolj obetavni, vendar še vedno ostaja celina neizkoriščenih priložnosti. Afriko sestavlja 54 držav, ki jih geografsko delimo na dve skupini: severnoafriške države, ki so del mediteranskega prostora, in države podsaharske Afrike. Gre za območje, ki naseljuje 1,3 milijarde ljudi, pri čemer Slovenija preko svojih gospodarskih akterjev v veliki večini afriških držav skorajda ni prisotna.

 

Delež uvoza in izvoza v Afriko in iz nje namreč dosega manj kot 1 % vsega uvoza in izvoza Republike Slovenije.

Glede na podatke SiStat Statističnega urada se več kot 60 % uvoza opravi v sodelovanju s petimi severnoafriškimi državami (Maroko, Alžirija, Libija, Tunizija, Egipt), pri čemer pa uvoz iz držav podsaharske Afrike predstavlja okoli 40 % vsega uvoza. Slonokoščena obala ali Côte d'Ivoire postaja bleščeča zvezda razvoja na celini, kar je razvidno tudi iz gospodarskih kazalnikov. Po podatkih Afriške razvojne banke je gospodarstvo v letu 2021 doživelo 6-odstotno rast BDP, kar se je na strani ponudbe v največji meri doseglo s kmetijsko industrijo, sledijo pa še ekstraktivna dejavnost in predelovalna industrija, javne gradnje in javna dela, promet in trgovina, na strani povpraševanja pa naložbe in potrošnja. Slovenska podjetja so v sodelovanju s Slonokoščeno obalo v letu 2021 ustvarila za 6.126.761 evrov uvoza in za 1.618.100 evrov izvoza.

Za vzpodbujanje in lajšanje gospodarskih, trgovinskih in investicijskih odnosov je v letu 2016 Evropska unija s Slonokoščeno obalo podpisala Sporazum o gospodarskem partnerstvu (EPA). Zahvaljujoč EPA vstopi ves izvoz iz Slonokoščene obale na evropski trg brez carin in je oproščen vseh kvot. V zameno se je Slonokoščena obala zavezala, da bo v obdobju do 2029 postopoma liberalizirala 80 % uvoza iz EU. Slonokoščena obala je bila prva država v zahodni Afriki, ki je uporabila vzajemnost s postopno liberalizacijo carin na izdelke iz Evropske unije. Bo pa EPA nadomeščen z regionalnim EPA med EU in zahodno Afriko, ko bo ta začel veljati oziroma bo dosegel sporazum in se bo začel začasno uporabljati, podpisalo pa ga 16 zahodnoafriških držav in dve tretjini teh držav ratificiralo.

Slovenija je leta 1994 ratificirala Sporazum med Republiko Slovenijo in Republiko Slonokoščeno obalo o vzpostavitvi diplomatskih odnosov ter leta 2009 Vmesni sporazum o gospodarskem partnerstvu med Slonokoščeno obalo na eni strani ter Evropsko skupnostjo in njenimi državami članicami na drugi.

Pomembno vlogo in težo pri sodelovanju z afriškimi državami imajo predvsem nevladne razvojne organizacije ali mednarodne poslovne mreže, še posebno bilaterlane, ki povezujejo sodelovanje na politični, gospodarski, akademski in razvojni ravni.

 

Slonokoščena obala na kratko

Slonokoščena obala s površino 322.462 km2 je obmorska država, ki na jugu meji na Atlantski ocean in ima več kot 29 milijonov prebivalcev. Kot največja ekonomija zahodne Afrike je vodilna svetovna proizvajalka kakava s 40 % skupnega deleža in med vodilnimi državami v izvozu kave, med katerimi je bila desetletja tretja, preden so jo doletele različne krize.

Danes je Slonokoščena obala stabilna država in njene volilne krize iz leta 2000 so le še slab spomin. Glavni naravni vir Slonokoščene obale je les poleg kakava in kave, sladkornega trsa, naravne gume, ananasa, banan, indijskih oreščkov in palmovega olja, ki se izvaža predvsem v Evropo. Največje mesto v državi je Abidžan, ki je tudi ekonomska prestolnica države in se zaradi svoje odprtosti in svetovljanskosti imenuje kar afriški Pariz. Da je Slonokoščena obala v razcvetu, se najbolje opazi prav v Abidžanu, kjer je napredek viden skoraj na vsakem koraku. Nove zgradbe rastejo ena za drugo, še posebno pa to velja tudi za nekaj najboljših hotelskih verig, ki pomenijo še dodatno vabilo tujim poslovnežem pri iskanju priložnosti v državi. Tako je tudi letošnji Africa Investment Forum 2022 potekal v hotelu Sofitel v Abidžanu. Drugo največje mesto je Yamoussoukro, ki je od leta 1983 tudi politično oziroma uradno glavno mesto. Najimpozantnejša zgradba v mestu je bazilika Naše Gospe miru. To je megalomanska cerkev, ki je celo večja od vatikanske bazilike svetega Petra. Zgraditi jo je dal prvi predesednik in goreč vernik Félix Houphouët-Boigny.

 

Da je Slonokoščena obala v razcvetu, se najbolje opazi prav v Abidžanu

 

Poslovni klub Slovenija – Slonokoščena obala

Popolnoma nov član, ki je uradno pričel delovati novembra 2022, je Poslovni klub Slovenija – Slonokoščena obala. Gre za uradno registrirano pravno osebo v Slonokoščeni obali, ki izvaja aktivnosti slovenskega poslovnega kluba. Dejavnosti kluba so usmerjene predvsem v krepitev gospodarskega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Slonokoščeno obalo, spodbujanje rednih formalnih in neformalnih stikov ter izmenjave informacij med lokalnimi podjetji, institucijami in slovenskimi podjetji; svetovanje slovenskim podjetjem, predvsem malim in srednje velikim, ki se odločajo za prodor na afriški trg, ter tujim podjetjem, ki želijo poslovati s slovenskimi podjetji; promocijo slovenskega gospodarstva in poslovnega okolja v Slonokoščeni obali.

Ob pričetku delovanja je slovenska delegacija na povabilo predsednika kluba g. Fodouopa Taloma Géraldina prvič poslovno obiskala Slonokoščeno obalo. Slovensko delegacijo poslovnega kluba so sestavljali izr. prof. Tjaša Ivanc, docent Mensah Cocou Marius, oba s Pravne fakultete Univerze v Mariboru, odvetnik Mitja Pukšič - predstavnik petih slovenskih podjetij, Ernest Keleco Boakai - predstavnik za Afriko CETIS-a, slovenskega podjetja za varnost dokumentov. Delegacija je bila toplo sprejeta in se je s posredovanjem predsednika kluba aktivno udeležila številnih poslovnih sestankov in mreženj, kjer so bila predstavljena zainteresirana slovenska podjetja, med njimi tudi na abidžanski gospodarski zbornici, Africa Investment Forumu 2022 (udeležilo se ga je več voditeljev vlad in delegacij, vodij podjetij in mednarodnih vlagateljev), v nacionalnem centru za izobraževanje javnih uslužbencev ter na različnih univerzah in fakultetah. Predstavniki delagacije so se srečali z veleposlaniki, pristojnimi za gospodarsko diplomacijo na ministrstvu za zunanje zadeve, potencialnimi partnerskimi podjetji v Abidžanu in Yamoussoukro ter imeli zasebno srečanje s podpredsednico Liberije, njeno ekscelenco, gospo Jewel Taylor.

 

Pomembno vlogo in težo pri sodelovanju z afriškimi državami imajo predvsem nevladne razvojne organizacije ali mednarodne poslovne mreže.

 

Priložnosti za slovenska podjetja v Slonokoščeni obali

Slonokoščena obala je za tuje naložbe in sodelovanja odprta država v polnem gospodarskem in družbenem razvoju. Priložnosti se ponujajo in rastejo na praktično vseh področjih, gospodarski in infrastrukturni projekti pa cvetijo. Predstavlja enega najboljših gospodarstev v francosko govoreči Afriki, zato so dobrodošle naložbe v IT, farmacevtske izdelke, telekomunikacije, infrastrukturo, gradbeništvo in drugo. Poleg gospodarske rasti vlada ponuja tudi številne ugodnosti za vlaganja v državi, med katere spadata oprostitev plačevanja davka na dodano vrednost in nižje carinske dajatve. Veliki gradbeni projekti, vlaganja v zanemarjeno infrastrukturo in v gradnjo elektrarn predstavljajo priložnosti za naložbe, tropsko podnebje pa vse leto ponuja idealne temperature.

 

Poslovni klub Slovenija – Slonokoščena obala predstavlja za zainteresirana slovenska podjetja priložnost in celovito podporo za krepitev gospodarskega, kulturnega, diplomatskega in akademskega partnerstva med državama. Za več informacij o možnostih sodelovanja s Poslovnim klubom: [email protected].

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številki REVIJE KAPITAL v letu 2023 in 2024 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.