Uredništvo Revije Kapital
Uredništvo Revije Kapital
Objavljeno 16. 4. 2024

Marles Hiše

image placeholder

Marles Hiše je največji proizvajalec naprednih lesenih montažnih objektov v Sloveniji in je že več kot osem desetletij sinonim za montažne hiše. Marles je zgradil že več kot 28.000 individualnih objektov, več kot 400 vrtcev in šol in ima pomembno strateško vlogo pri razvoju montaže gradnje. S svojimi izvirnimi inženirskimi rešitvami prispevajo k napredku v panogi in spodbujanju trajnostne gradnje. Z Marlesovim vplivom se industrijska proizvodnja stavb iz naravnih in okolju prijaznih materialov nadalje razvija, stavbe z nizkim ogljičnim odtisom pa postajajo prva izbira kupcev okolju prijaznih lesenih stavb.

                                                                               

 

KAPITAL: Kako pomembno je projektiranje pri odločitvi, da želimo hišo z "ničelno" porabo energije?

MARLES: Zelo pomembno, saj lahko le s celovitim in premišljenim projektiranjem skoraj ničenergijske lesene montažne hiše dosežemo visoko stopnjo energetske učinkovitosti in hkrati zmanjšamo ali celo izničimo potrebo po zunanjih virih energije. Sodelovanje s strokovnjaki za trajnostno gradnjo in obnovljive vire energije je ključnega pomena za uspešno uresničitev takšnega projekta. Na ta način lahko celovito in usklajeno integriramo različne elemente v gradbenem procesu, kar nas na koncu pripelje do uresničitve naših sanj o energetsko učinkovitem in trajnostnem domu. 

 

KAPITAL: Koliko nam lahko takšna odločitev podraži gradnjo - tako pri projektiranju kot pri izvedbi?

MARLES: Življenje v skoraj ničenergijski leseni montažni hiši je občutno cenejše od življenja v klasični hiši. Gradnja skoraj ničenergijske hiše je zaradi kompleksnosti, izbire modernih in kakovostnih materialov ter kakovostne gradnje lahko nekoliko dražja, vendar moramo imeti v mislih, da ne gradimo le stavbe, ampak dom. Investicijo v dom moramo gledati na daljši rok. Energija je danes eden večjih stroškov gospodinjstev in vemo, da se ta strošek samo še povečuje. Lahko rečemo, da se zato iz leta v leto povečuje prihranek, ki nam ga prinaša investicija v skoraj ničenergijski dom. Samooskrba z energijo in nizka poraba bosta v prihodnje vedno večja prednost, zato se morda nekoliko večja investicija na začetku hitro povrne. 

 

KAPITAL: Za katere rešitve se kupci največkrat odločijo?

MARLES: Prva izbira kupcev je vedno bolj trajnostno bivanje v skoraj ničenergijskih stavbah in z nizkim ogljičnim odtisom. Zavedanje o podnebnih spremembah in njihovemu vplivu na okolje narašča. Ljudje so vedno bolj okoljsko ozaveščeni in želijo z gradnjo in bivanjem v svojem domu čim manj vplivati na podnebne spremembe. V volumnu Marlesove hiše je kar 64 odstotkov materialov, ki jih je možno ponovno uporabiti oziroma reciklirati: les, kamena volna, mavčnovlaknene plošče in OSB-plošče. Zaradi nizke porabe energije pa na dolgi rok prinašajo tudi finančne prihranke. Vse to kupci vedno bolj cenijo. 

 

KAPITAL: Je pametno razmisliti tudi o predpripravi za nekatere rešitve, čeprav še nismo prepričani, da se bomo odločili zanje?

MARLES: Vsekakor. V zgodnji fazi načrtovanja je razmislek o predpripravi na posamezne rešitve zelo smiseln in koristen pristop. Predpriprava nam omogoča kasnejšo prilagodljivost, saj bo naš dom vedno pripravljen na morebitne nadgradnje ali spremembe, tudi če se trenutno ne moremo odločiti za določene tehnologije ali funkcije. Če se kasneje odločimo za namestitev solarnih celic, uporabo električnih vozil ali kake druge tehnologije, bo naš dom brez velikih posegov že pripravljen na to. Stroški za določene priprave so v zgodnji fazi običajno nižji kot kasnejše prilagoditve. Razmišljanje o prihodnosti nam tako lahko pomaga zmanjšati skupne stroške prilagoditve stavbe za nove tehnologije ali potrebe.

 

KAPITAL: Finančni vidik - koliko višji so stroški v fazi projektiranja in gradnje in koliko lahko prihranimo kasneje?

MARLES: Zaradi dobre izolacije in naravnih lastnosti lesa so montažne lesene hiše energetsko učinkovitejše od tradicionalnih gradenj, kar ima lahko na dolgi rok za posledico bistveno nižje stroške za energijo. To je pomembno že danes, v prihodnje pa bo vedno bolj. Les je naravno izolativen material, kar pomeni, da so lesene montažne hiše običajno dobro izolirane. To omogoča boljšo energetsko učinkovitost, nižje stroške ogrevanja in hlajenja ter bolj udobno bivalno okolje. Razmerje toplotne prevodnosti med lesom in zidom iz opeke ali armiranim betonom znaša 1:6:11. Če primerjamo masivno gradnjo z enako toplotno učinkovitostjo kot pri montažni leseni gradnji, pridobimo pri montažni leseni gradnji 10 odstotkov več uporabne površine kot pri masivni gradnji. To pomeni pri 90 m2 tlorisne uporabne površine 9 m2.

 

KAPITAL: Kakšne so morda rešitve v prihodnosti, ki morda v Sloveniji še niso tako znane, bodo pa zelo zanimive?

MARLES: Marles s svojimi izvirnimi inženirskimi rešitvami že desetletja prispeva k napredku v panogi in spodbujanju trajnostne gradnje. Naše lesene montažne hiše so sodobno zasnovane, vrhunsko izdelane, prilagojene različnim namenom ter krajinskim in podnebnim razmeram. S svojim razvojem Marles ves čas stremi k iskanju vedno boljših rešitev, kar dosegamo z negovanjem obstoječih potencialov ter uvajanjem novih za uspešno prihodnost. Z Marlesovim vplivom se industrijska proizvodnja stavb iz naravnih in okolju prijaznih materialov neprestano razvija ter sledi okoljskim in tehnološkim trendom. 

Prihodnje rešitve je nehvaležno napovedovati, a vizija je jasna. Marles bo še naprej gonilo razvoja v panogi. Našim kupcem bomo tudi v prihodnje izpolnjevali življenjske sanje o najboljšem možnem domu. Ravno naša predanost strankam je gonilo našega razvoja, zato bomo s ponosom gradili prihodnost, ki odraža njihove želje in potrebe.

 

 

­­­­Obiščite nas na naslovu: www.marles.com 

Kontakt: [email protected]

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.