Iza Verdel
Iza Verdel
Objavljeno 24. 10. 2022

Pivovarna Time Brewery

image placeholder

tb_logo.jpg

 

Vse se je začelo z neustavljivim entuziazmom, odprtim umom in veliko željo – slediti sanjam in variti svoje butično pivo. Zgodbo sta začela pisati dva ljubiteljska pivovarja Primož in Matevž, ki sta staknila glave, združila izkušnje in se leta 2017 povezala z investitorjem. Tako se je rodilo podjetje Time brewery d. o. o, ki sedaj v nekoliko drugačni zasedbi vari pet različnih vrst piva. Njihova imena se navezujejo na uro, s čimer izražajo lastnosti piva in simbolizirajo čas, ko določeno pivo še posebej tekne. Tako se recimo njihov lager 3 o’clock najbolje prileže po službi, pale ale 8 o’clock pa najbolj steče zvečer, ko je čas za dobro družbo.


Držijo se načela, da je preprosto najboljše, zato pri proizvodnji piva uporabljamo samo štiri glavne sestavine. Vodo, ječmenov slad, hmelj in kvas. Voda, ki jo uporabljajo, je iz javnega vodovoda. Nekoliko jo tehnološko obdelajo, vendar velja omeniti, da je njihova voda bogata z minerali. Osnova je angleški ječmenov slad Simpson, ki je že predhodno kaljen, pražen in pivovarsko pripravljen. Nekaj hmelja uporabljajo iz hmeljišč iz neposredne bližine, nekaj pa tudi iz tujine. Za fermentacijo uporabljajo namenski pivski kvas.

 


V varilnici lahko zvarijo do 750 litrov piva naenkrat. Imajo šest fermentacijskih tankov kapacitete 1200 litrov in 1000-litrski dodatni kotel za predčasno ogrevanje vode. Trenutno lahko zvarijo dobrih 8000 litrov piva na mesec. Pivo polnijo v pločevinke, steklenice in sode. Steklenice in pločevinke etiketirajo ter datirajo strojno. V proizvodnji uporabljajo tudi zelo zmogljivo CIP pralno postajo za čiščenje opreme ter stenski tlačno pralni sistem za zunanje čiščenje in razkuževanje. Visoka kakovost je ena od njihovih temeljnih vrednot. Zanjo si vzamejo čas, tako pri izboru sestavin kot pri nadzoru delovnih procesov in procesov varjenja piva. 

 

”Varimo čas, da si ga vzamete in užijete v dobri družbi!” 


Pivo prodajajo predvsem gostincem na Koroškem, nekaj pa tudi v Mariboru, Ljubljani in drugih mestih. Največji odjem pa predstavlja njihova pivnica, ki je priključena pivovarni in v kateri lahko gostje tudi opazujejo proizvodni proces skozi steklo za šankom. Veliko zanimanja je za predstavitve pivovarne in degustacije, ki jih običajno gostje potem zaključijo še s kosilom/večerjo in druženjem v pivnici. Pogosti so tudi team buildingi in razna praznovanja. Na trg so ponudili tudi personalizacijo etiket piva, kar se je, kot pravijo, izkazalo za dobro tržno nišo, saj se vedno več podjetij (pa tudi fizičnih kupcev) odloča za personalizirana darila v obliki piva. Na etiketo dodajo logo podjetja ali pa si stranka sama oblikuje etiketo po željah.

Kot pravi ekipa pivovarne, so današnji časi zelo nepredvidljivi in je za malega podjetnika vsak dan borba, da se obdrži in bori naprej. Je pa dejstvo, da bi brez neizmerne strasti do tega dela verjetno že dolgo nazaj vrgli puško v koruzo, saj so začeli zares prodirati na trg šele potem v času korone (pred tem je bilo potrebno zgraditi objekt, razviti recepture, ustvariti podobo znamke …), dodajajo. Tako da »skrivnost« njihovega uspeha je v veliki ljubezni do varjenja piva in vztrajnosti.

 

”Ostani zvest sebi in načelom svoje znamke ter spoštljiv in odziven do vsakega kupca ali poslovnega partnerja, najsi bo majhen lokal ali velik trgovec.”

 

Ponosni so na prav vsako prodajo piva v sleherni lokal, fizičnemu kupcu ali podjetju. Se jim pa v bližnji prihodnosti obeta sodelovanje z večjim trgovcem, kar jim je zagotovo nov izziv in so ponosni, da bodo prišli tudi na trgovske police. Interese pa imajo tudi čez mejo, predvsem v Avstriji, kjer so že uspeli priti v eno trgovino. Po njihovem, je potrebno imeti dober poslovni načrt in jasno vizijo, biti vedno pripravljeni na sprejemanje novih (spo)znanj in naj bodo morebitni spodrsljaji samo priložnost za učenje.  
 

Revija

Izšla je nova številka

KAPITAL za naročnike

Letno izide 6 številk REVIJE KAPITAL!
Cena posamezne številke je 4,90 eur!

Naročite se na šest številk REVIJE KAPITAL v letu 2024 in 2025 in po plačilu DVOLETNE naročnine 58,50 €, boste BREZPLAČNO prejeli knjigo 50 SLOVENSKIH ZGODB O USPEHU!

RevijaRevijaRevija
PRIJAVA NA E-NOVICE

Vsak teden štiri aktualne novičke, da boste na tekočem.